Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik | kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg

Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws, podcasts, video's en evenementen speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt! 

klik_praktijktrainer_onvrijwillige_zorg.jpg

Video's Klik: Leren en reflecteren

Nieuw bij Klik: interactieve video’s voor abonnees over praktische vraagstukken in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. Op basis van gespeelde scènes kies je wat jij zou doen en beïnvloed je zo het verloop van het verhaal. Gebruik de video in een teambespreking of als reflectie over jouw werk als begeleider.

Klik ondersteunt ruim 50 jaar het werk van begeleiders, zoals terugkomt in de mini-docu over de geschiedenis van Klik. En we maken meer video's die je helpen bij het maken van de klik.


Bekijk de video's

Nieuws en achtergrond

dinsdag 9 april 2024

Seksualiteit bij ernstige beperkingen: Wat vind jij prettig?*

De seksualiteit van mensen met een ernstige verstandelijke en meervoudige beperking is een onderwerp dat bij begeleiders helaas nog te weinig prioriteit heeft. Begeleiders missen soms de kennis om de behoeften op dit gebied te herkennen bij hun cliënten. Ook ervaren ze nogal eens handelingsverlegenheid: als ze al seksueel gedrag herkennen, hoe dienen ze er vervolgens mee om te gaan? Een interview met begeleider en onderzoeker Ivan Keessen, en Sarah Lee Burns, lid van het expertiseteam seksualiteit bij Kempenhaeghe.

Lees bericht

dinsdag 9 april 2024

Gedrag van mensen met emb verklaren vanuit de seksuele ontwikkeling*

De site ‘Seksualiteit en EMB’ is een onmisbaar hulpmiddel voor begeleiders en andere zorgverleners die meer willen weten van de seksualiteit van hun cliënten met ernstig meervoudige beperkingen. Op de site worden fasen in de ontwikkeling van de seksualiteit toegelicht. Verhelderende cases helpen om bepaald gedrag vanuit de seksuele ontwikkeling beter te begrijpen.

Lees bericht

dinsdag 9 april 2024

Arts verstandelijk gehandicapten over een spannend onderzoek*

Lisa, een dame van 35 met een licht verstandelijke beperking, heeft een oproep gekregen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Ze vindt dat onderzoek erg spannend en vervelend. Arts verstandelijk gehandicapten Monique Doeswijk-van der Wolf schrijft hoe ze een vriendelijker alternatief vinden voor dit onderzoek.

Lees bericht

dinsdag 9 april 2024

AI neemt begeleider administratieve lasten uit handen

De Limburgse zorgorganisatie PSW heeft samen met Robot Ctrl een AI-module ontwikkeld die begeleiders heel wat werk uit handen kan nemen. In plaats van dat de begeleider een verslag schrijft van een gesprek met een cliënt over diens ondersteuningsplan, doet de module dat nu met behulp van kunstmatige intelligentie.

Lees bericht

De nieuwste Klik

De nieuwste editie van het vakblad Klik is begin april verschenen en gaat over het ondersteunen van seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking, en nog veel meer! Bekijk een filmpje en lees meer over wat je in dit nummer kunt verwachten. Voor abonnees is de Klik ook digitaal door te bladeren.  

Bekijk de nieuwste Klik

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Webinar - Seksualiteit bij mensen met een ernstige verstandelijke beperking
Op passende wijze ondersteunen van de seksualiteitsbeleving
 • Vanaf € 20,-
 • 16 april 2024
 • Online
 • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven niet meer mogelijk
Webinar - Stress bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking
Stress leren herkennen én reduceren
 • Vanaf € 20,-
 • 18 juni 2024
 • Online
 • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 17 juni 2024
Webinar - Emotionele ontwikkeling en mentaliseren bij complexe problemen
Coachen van begeleiders van mensen met complexe gedragsproblemen
 • Vanaf € 59,-
 • 14 november 2024
 • Online
 • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 13 november 2024

Podcast

Begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking is een vak. Want het is soms balanceren tussen het respecteren van iemands eigen regie en proberen bij te sturen bij bijvoorbeeld schadelijk gedrag. Hoe voorkom je daarbij dat je als begeleider te veel bepaalt? In aflevering 12 praat orthopedagoog Lot de Swart hierover met jurist Brenda Frederiks en met Loes den Dulk van stichting Raad op Maat.

Klik Kennisbundels

Op zoek naar gerichte en toegankelijke informatie over hoe je mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt? Kies dan nu uit een of meerdere van de voordelige Klik Kennisbundels, waarin verschillende kennispockets per doelgroep en thema zijn geselecteerd. Bestel nu jouw kennisbundel

Er zijn inmiddels veertien verschillende Klik Kennispockets, waarin je per thema persoonlijke ervaringen leest van collega’s en cliënten, aangevuld met tips, hulpmiddelen en wetenschappelijke kennis over het onderwerp.

Bestel nu jouw Kennisbundel

bundel 6 klein

Elke week het belangrijkste nieuws in jouw inbox?

Ben jij nieuwsgierig en wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks een nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg ontvangen hem al!

Kennisthema's

Via de Klik Kennisthema's vind je nieuws en artikelen over verschillende thema's binnen de verstandelijk gehandicaptensector.
Staat er niet tussen wat je zoekt? Probeer dan eens onze zoekfunctie bovenaan de website! 

Autisme en verstandelijke beperking of handicapBeleid en verstandelijk gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en communicatie - gehandicaptenzorgGezondheid en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgLoopbaan en verstandelijke beperking / in de gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en ouder worden / gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en probleemgedrag in de gehandicapten zorgVerstandelijke beperking en seksualiteit / in de gehandicaptenzorg