Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vanaf € 199,-

Inschrijven mogelijk t/m 16 oktober 2024

Algemeen

Tijd:      09.00 - 16.00 uur
Specialisme:      Begeleiders, gedragsdeskundigen/orthopedagogen en andere professionals die ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problemen.
Deelnamekosten: *      € 199,- voor abonnees van Klik
€ 299,- voor niet-abonnees
€ 75,- voor studenten **
Locatie:      Burgers' Zoo, Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem.

* Prijzen zijn inclusief catering, parkeren en certificaat na afloop van de themadag.
** Voor studenten geeft de website bij inschrijving onjuiste prijzen door, namelijk de prijs voor niet-abonnees. Ben je student? Geef dit bij inschrijving aan in het opmerkingenveld, dan corrigeren wij dit op de factuur die je per e-mail ontvangt.

Leer alles over psychiatrie bij mensen met een verstandelijke beperking
Ondersteuning bij psychiatrische problematiek

Hoe signaleer je psychiatrische problematiek bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking en hoe ga je om met trauma’s, stemmingswisselingen, suïcidaal en psychotisch gedrag?

In de Klik themadag Psychiatrie & verstandelijke beperking, die plaatsvindt op donderdag 17 oktober, brengen we actuele kennis uit de psychiatrie en de verstandelijk gehandicaptenzorg samen. Je krijgt praktische kennis voor de dagelijkse ondersteuning bij psychiatrische problemen.

Specialisten nemen je mee in de laatste inzichten uit onderzoek en de praktijk op het gebied van:
Emotieregulatie bij mensen met een licht verstandelijke beperking die zelfbeschadigend en/of suicidaal gedrag laten zien;
Signaleren van en omgaan met depressie en psychoses;
Suïcidepreventie bij mensen met een verstandelijke beperking;
Herkennen van en ondersteuning bij de verwerking van traumatische ervaringen.
   

Een bijzonder praktische en inhoudelijke dag voor iedereen die mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek ondersteunt en hen wilt helpen om beter de dag door te komen. Naast verschillende interessante lezingen en workshops, biedt het programma ook veel ruimte om te netwerken en is er de gelegenheid om Burgers' Zoo te bezoeken. 

In 2022 organiseerden we voor het eerst een Klik themadag. Deze werd beoordeeld met een 8,1:
'Zeer interessante lezingen en workshops met sprekers die bevlogen konden vertellen. Het geeft energie om er zelf mee aan de slag te gaan.'
'Wat een professionaliteit en wat een kennis, ik heb echt ontzettend veel geleerd.'
'Zinvolle workshops, mooie locatie, lekker eten en fijn kunnen netwerken met allerlei verschillende mensen.'
'Prikkelende presentaties, wat aanzet tot nadenken en koppelen aan werksituaties.'
'Een hele mooie leerzame dag. Het was de moeite waard!'
'Ik ben heel erg AAN-gezet. Dat is heel fijn. Daarbij zijn er ook hele praktische handreikingen gedaan waar je meteen mee aan de slag kunt.'

Programma

09.00 - 09.30 Ontvangst & registratie
09.30 - 10.10 Plenaire opening
Wat is het wat ik zie? Verstandelijke beperking of psychiatrie? | Joyce Voeten-van de Louw (dagvoorzitter)
10.10 - 10.50 Plenaire lezing
Emotieregulatie bij mensen met een licht verstandelijke beperking die zelfbeschadigend en/of suïcidaal gedrag laten zien | Annemarie van Vonderen
10.50 - 11.15 Ochtendpauze
11.15 - 12.45 Workshopronde 1
●  10 tips voor het herkennen van PTSS bij mensen met een LVB | Anne Versluis
●  Hoogspanning! Levensgevaarlijk? Over suïcide en suïcidepreventie bij LVB | Teunis van den Hazel & Christa Gerrits
●  Vaardigheden oefenen in het reguleren van emoties | Annemarie van Vonderen, Marc van Ekeren & Linda Beumeler
●  Help! Henk is psychotisch | Joyce Voeten-van de Louw
12.45 - 13.30 Lunchpauze
13.30 - 15.00 Workshopronde 2
●  10 tips voor het herkennen van PTSS bij mensen met een LVB | Anne Versluis
●  Hoogspanning! Levensgevaarlijk? Over suïcide en suïcidepreventie bij LVB | Teunis van den Hazel & Christa Gerrits
●  Vaardigheden oefenen in het reguleren van emoties | Annemarie van Vonderen, Marc van Ekeren & Linda Beumeler
●  Help! Henk is psychotisch | Joyce Voeten-van de Louw
15.00 - 15.20 Middagpauze
15.20 - 16.00 Plenaire afsluiting
Steunend Relationeel Handelen als basis voor Support Gericht werken | Mitchell Tiber & Karin Veldpaus
16.00 - 18.00 Mogelijkheid een rondje dierentuin te doen (op eigen gelegenheid)

Inhoud

Plenaire lezing | Wat is het wat ik zie? Verstandelijke beperking of psychiatrie?

In deze plenaire lezing zullen we ter inleiding op de dag stilstaan bij hoe vaak welke psychiatrische aandoeningen voorkomen bij mensen met een verstandelijke beperking. We gaan in op aanwezige risicofactoren en bespreken het diagnostisch traject. We zullen stilstaan bij wat de diagnostiek bij mensen met een verstandelijke beperking onderscheid van die bij mensen met een gemiddelde intelligentie. Er wordt met name stil gestaan op de rol die je als begeleider speelt in het diagnostisch proces en wat jij kunt zien bij verschillende psychiatrische ziektebeelden.

17 oktober 2024
Plenaire lezing | Emotieregulatie bij mensen met een licht verstandelijke beperking die zelfbeschadigend en/of suïcidaal gedrag laten zien

Jezelf snijden in armen, benen, soms zelfs vaginaal, het slikken van pillen, het slikken van batterijen, hoe kun je dit gedrag begrijpen? En wat te doen als ernstige zelfbeschadiging en suïcidaal gedrag de enige manier is voor een persoon om met spanning om te gaan? Er zijn in Nederland veel personen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die worstelen met ernstige zelfbeschadiging en ernstig suïcidaal gedrag. In deze plenaire lezing wordt ingegaan op emotieregulatie als transdiagnostisch instrument om probleemgedrag te begrijpen en op te interveniëren. De veronderstelling is dat de wortels van probleemgedrag (en ook psychische problematiek) liggen in het niet of verkeerd omgaan met emoties als woede, angst, wanhoop en schaamte. Met deze veronderstelling hebben mensen met LVB en bijkomende gedragsproblemen dan ook veel met elkaar gemeen; emotieregulatie is de 'key factor' en de ondersteuning en behandeling hiervan zou dan ook een essentieel onderdeel moeten zijn van vrijwel elke zorg.

17 oktober 2024
Workshop 1 | 10 tips voor het herkennen van PTSS bij mensen met een LVB

PTSS komt veel voor bij mensen met een LVB. Toch wordt PTSS bij hen vaak niet goed herkend. In deze workshop worden 10 tips gegeven over hoe je PTSS kan herkennen bij mensen met een LVB. Als PTSS wordt herkend en iemand krijgt hier therapie voor dan heb je als begeleider vaak ook een belangrijke rol. Hoe kan je die rol vormgeven? Wat moet je doen en wat kan je beter laten? Anne Versluis deelt in deze workshop haar klinische kennis én haar onderzoekskennis. Na afloop van de workshop heb je praktische handvatten gekregen op het gebied van trauma en PTSS bij mensen met een LVB.

Neem je deel aan deze workshop? Het is mogelijk voorafgaand casuïstiek aan te leveren. Je kunt jouw vraag of casus tot uiterlijk maandag 30 september mailen naar evenementen@prelum.nl. Vermeld in de mail duidelijk dat het een casus betreft voor de workshop '10 tips voor het herkennen van PTSS bij mensen met een LVB'.

17 oktober 2024
Workshop 2 | Hoogspanning! Levensgevaarlijk?

Over suïcide en suïcidepreventie bij LVB
In deze workshop word je meegenomen in de wereld van de suïcidale LVB cliënt. Wat zijn risicofactoren? Hebben mensen met een (L)VB een grotere kans om suïcide te plegen? En wat als je een cliënt hebt die zich suïcidaal uit, hoe ga je daar het gesprek mee aan? Hoe schat je het risico in, wat doe je wel en wat doe je niet? Waar ligt je verantwoordelijkheid? Allemaal vragen die aan bod komen tijdens de workshop over suïcidepreventie bij LVB. Het wordt een interactieve workshop waarin ruimte is voor kennis, voor ervaring en voor vragen. Aan het einde ga je naar huis met nieuwe kennis, tools en vaardigheden om in te schatten of en wanneer hoogspanning ook echt levensgevaarlijk is!

17 oktober 2024
Workshop 3 | Vaardigheden oefenen in het reguleren van emoties

Tijdens deze workshop vormt het Vaardighedensysteem van Julie Brown (2019) de basis. Deze methodiek, gebaseerd op de Dialectische Gedragstherapie en aangepast voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB), werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met ernstig zelfbeschadigend of ander risicovol gedrag. De methodiek is echter ook breed toepasbaar bij uiteenlopende problemen op het gebied van emotieregulatie.

In de workshop maken we de vertaalslag van theorie naar praktijk, waarbij de theorie al tijdens de plenaire lezing aan bod is gekomen. Er wordt veel geoefend met de vaardigheden om zo zelf te ervaren hoe deze werken, met specifieke aandacht voor de toepassing in de dagelijkse praktijk. Doel van de workshop is om deelnemers te inspireren en te motiveren, zodat zij na deze themadag aan de slag gaan met de vaardigheden in de ondersteuning van hun cliënten.

Het wordt een interactieve en praktijkgerichte workshop, waar je niet alleen leert over de theorie maar ook praktische tools meekrijgt om direct in je werk toe te passen.

17 oktober 2024
Workshop 4 | Help! Henk is psychotisch

Psychotisch gedrag begrijpen en begeleiden
In deze workshop gaan we dieper in op psychose bij mensen met een verstandelijke beperking. Wanneer spreken we van psychose? Welke kwetsbaarheids, instandhoudende en uitlokkende factoren zijn er, maar ook welke beschermende factoren zijn er? Hoe kun je als begeleider deze factoren beïnvloeden om iemand te helpen uit een psychose te komen en/of om te voorkomen dat iemand psychotisch wordt. Ook zullen we stilstaan bij wat een psychose bij een cliënt met jou als begeleider doet en hoe je op een professionele wijze met de situatie kunt omgaan zonder over eigen grenzen heen te gaan.

Neem je deel aan deze workshop? Het is mogelijk voorafgaand casuïstiek aan te leveren. Je kunt jouw vraag of casus tot uiterlijk maandag 30 september mailen naar evenementen@prelum.nl. Vermeld in de mail duidelijk dat het een casus betreft voor de workshop 'Help! Henk is psychotisch'.

17 oktober 2024
Plenaire lezing | Steunend Relationeel Handelen als basis voor Support Gericht werken

In deze lezing nemen we je mee in hoe je vanuit de principes van Steunend Relationeel Handelen mensen met een verstandelijke beperking en een psychiatrisch stoornis kan empoweren. Tijdens de lezing komt ook een ervaringsdeskundige aan het woord om zijn herstelverhaal te delen. Vanuit het publiek kunnen er vragen gesteld worden.

Het is mogelijk voorafgaand casuïstiek aan te leveren voor deze lezing. Je kunt jouw vraag of casus tot uiterlijk maandag 30 september mailen naar evenementen@prelum.nl. Vermeld in de mail duidelijk dat het een casus betreft voor de lezing 'Steunend Relationeel Handelen'.

17 oktober 2024

Sprekers

Arts verstandelijke gehandicapten | AIOS psychiatrie
Directeur Zorginhoud en Ontwikkeling Lunet
GZ-psycholoog | EMDR Europe Practitioner | Promovenda
Klinisch psycholoog | Psychotherapeut
Regiebehandelaar | GZ-psycholoog in opleiding tot specialist
Systeemtherapeut | Docent SRH
Ambulant Begeleider | Docent/coach SRH

Locatie

Burgers' Zoo
Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem

Route plannen