Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Mini-documentaire over de Klik en 50 jaar gehandicaptenzorg

1 december 2021 Door de redactie Geen reacties

De verbinding tussen zorgverlener en cliënt is enorm belangrijk. Die verbinding creëren is waar het in de verstandelijk gehandicaptenzorg en bij kenniscentrum Klik allemaal om draait, vertellen begeleiders en mensen met een verstandelijke beperking in een prachtige video. Maar vijftig jaar geleden, toen Klik werd opgericht, was dit nog niet zo vanzelfsprekend.

“Als ik geen klik heb met de begeleider, zou ik ook niet alles vertellen,” vertelt Danny, cliënt bij Estinea, in de mini-documentaire over 50 jaar Klik. “Een goede klik is als je samen 100 procent bent,” vult Funda aan.

Vijftig jaar geleden, toen Klik werd opgericht, zag de zorg er heel anders uit. Mensen met een verstandelijke beperking werden ‘idioten’ en ‘imbecielen’ genoemd en opgesloten, vastgebonden of volgestopt met medicatie. Eind jaren zestig was het normaal om ‘idioten’ en ‘imbecielen’ - zoals mensen met een verstandelijke beperking toen nog werden genoemd - op te sluiten, vast te binden en vol te stoppen met medicatie.

Spreekbuis voor vernieuwing
Deze aanpak stuitte op steeds meer verzet bij het zorgpersoneel, waarbij Klik een spreekbuis was voor vernieuwing. De verstandelijk gehandicaptenzorg veranderde en Klik veranderde mee. De focus verschoof van activisme naar meer persoonsgerichte zorg. De ‘klik’ tussen cliënt en begeleider is waar het vak om draait, zo komt terug in de film.

De video werd vertoond als opening van het Klik-jubileumcongres op 1 oktober, waar 50 jaar verbinding in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking centraal stond. Bekijk deze bijzondere film nu ook online:Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg nog steeds in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws en informatie speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt! Meer informatie over het Klik abonnement.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!