Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik podcast

Voor de verstandelijk gehandicaptenzorg

De zorg toekomstbestendig en beter passend maken bij de veranderende zorgvraag van mensen met een beperking. Dat was het doel van het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte. Dit project is onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met Vilans. Kenniscentrum Klik voor de verstandelijk gehandicaptenzorg volgde alle ontwikkelingen op de voet en deelt samen met Vilans in deze podcastserie de nieuwste ontwikkelingen, kennisinzichten en ervaringen.

In de vierde aflevering is orthopedagoog Lot te Swart te gast bij Van Boeijen, om te praten over de gesprekstool voor persoonsgerichte zorg die is ontwikkeld bij de zorgorganisatie. Lot praat hierover met projectleiders Katinka en Leanne, tevens coach medezeggenschap en hr-adviseur en Martijn, coach van het project vanuit Vilans. Hun tool helpt om zonder oordeel te luisteren naar ervaringen in de zorg, die betrokkenen bijvoorbeeld in een dagboekje bijhouden. Hiervoor bellen zij ook met Miranda, de moeder van Marijn, die een dagboekfragment over de zorg voor haar zoon deelt.

In de derde aflevering geeft Lot de Swart het stokje als presentator door aan adviseur Marjolein de Meijer en ervaringsdeskundige Mireille de Beer van Vilans. Zij gaan in gesprek met ervaringsdeskundigen Idman en Milan van de LFB en Sandra Boer van Artpartner over ervaringsleren. Het is een andere manier van leren, niet met theorie, maar door te voelen: Hoe is het om te leven met een beperking? Hoe is het als iemand anders dingen voor je bepaalt? 

In de tweede aflevering is orthopedagoog Lot de Swart te gast bij Bartiméus, zorgorganisatie voor mensen die slechtziend of blind zijn, en die met hun training ‘Let us keep it safe’ meedeed aan het project Begeleiding à la carte. Lot gaat in gesprek met ervaringsdeskundige Mark, projectleider Hans en begeleider dagbesteding Mirjam. Een gesprek over de de-escalatietraining die ze samen met de cliëntenraad hebben ontwikkeld, om cliënten te leren om te gaan met situaties waarin zij zelf of anderen gespannen of boos zijn.

In de eerste aflevering is orthopedagoog Lot de Swart te gast bij Stichting BONT, die activiteiten, werken en logeren mogelijk maakt voor jongeren met een verstandelijke beperking en meedeed aan het project Begeleiding à la carte. Lot gaat in gesprek met Floor Brouwer (oprichtster), Robin (Begeleider), Olav (jongere) en Francis (moeder van Olav). Een gesprek over maatwerk, hokjesdenken en waarom begeleiders er in de rij staan om er te mogen werken.

Vorige afleveringen:
In een eerdere podcast-serie van Klik ging hoofdredacteur Tjitske Gijzen met betrokkenen in gesprek over actuele onderwerpen binnen de verstandelijke gehandicaptenzorg. 

Aflevering 1. ‘De cliënt verdient beter’
“De gehandicaptenzorg is een fantastisch vak, dat voor de toekomst behouden moet worden.” Aan het woord zijn begeleiders Henk Haenraets van Dichterbij en Bert Impelmans van Daelzicht. Beide zijn voorzitter van de ondernemingsraden van deze grote Limburgse zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze zijn een actie gestart voor betere omstandigheden in de zorg: Wij willen gezien worden, waar inmiddels al meer dan 50.000 handtekeningen voor zijn verzameld. Beide heren vertellen waar zij tegenaan lopen in hun werk en wat ze willen verbeteren.

Aflevering 2 ‘Investeer in vaste medewerkers’
“Medewerkers zien steeds meer collega’s uitvallen en maken zich vooral zorgen om de gehandicaptenzorg.” Dat vertellen begeleiders Henk Haenraets en Bert Impelmans in de tweede aflevering van de Klik Podcast, een uitgave van Prelum. Er is volgens hen een gezamenlijke beweging nodig van alle partijen in de verstandelijk gehandicaptenzorg om iets te doen aan de personeelsproblemen. Ze gaan hierin dieper in op het verzuim, bespreken waarom het niet lukt personeel te houden en hun actie voor verandering: ‘Wij willen gezien worden’.

Aflevering 3 ‘Regeldruk gaat ten koste van kwaliteit’
“Wat moet nu daadwerkelijk gebeuren, en wat zijn afvinklijstjes die overbodig zijn?” Het rapporteren in de verstandelijk gehandicaptenzorg is dusdanig uit de hand gelopen dat het zijn doel voorbij schiet: het gaat juist ten koste van de kwaliteit van zorg. Dat is een van de zorgen van begeleiders Henk Haenraets en Bert Impelmans die de actie ‘Wij willen gezien worden’ zijn gestart. Zij leggen uit wat zij willen doen aan de regeldruk in deze derde aflevering van de Klik podcast, een uitgave van Prelum.

Aflevering 4 ‘Alle partijen om tafel’
Alle partijen om tafel, is het doel van de begeleiders achter het manifest ‘Wij willen gezien worden’ voor betere omstandigheden in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ze krijgen hiervoor steeds meer bijval, ook van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). In deze aflevering van de Klik podcast, een uitgave van Prelum, interviewt hoofdredacteur Tjitske Gijzen de actievoerders en bestuurslid Hans Waardenburg en manager arbeidszaken Gerard Schoeps van de VGN over hoe zij de verbeteringen gezamenlijk op willen pakken.

 

google podcasts badge png

Apple podcasts png

Spotify playlist png