Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Samenwonen: het onmogelijke mogelijk maken

1 maart 2022 Door de redactie Geen reacties

Ze kwamen elkaar 25 jaar geleden tegen en bleven vrienden. Twee jaar geleden sloeg de vonk over en Peter en Agna kregen een relatie. Maar hoe ga je met elkaar samenwonen als je begeleid woont en dagbesteding hebt in een andere regio én van een andere organisatie? Zorgorganisaties Frion en Aveleijn maakten het mogelijk.

Inmiddels zijn ze volop bezig met hun gezamenlijke toekomst, maar de levens van Peter en Agna zagen er vroeger wel anders uit. Ze leerden elkaar voor het eerst kennen toen ze twintigers waren. Peter weet het nog als gisteren: “Het is wel 25 jaar geleden dat wij elkaar voor het eerst zagen. De vrouw van een kamerraad kende Agna. Ik kwam vaak bij hen op bezoek en zo leerde ik Agna kennen.”

Peter en Agna werden vrienden op Facebook en hielden contact. Na al die jaren kwam Agna bij Peter op de koffie en het klikte meteen. “Wij waren niet op zoek naar een relatie, maar hadden een leuke klik met elkaar. Peter nam het initiatief, en nu zijn we samen!”, vertelt Agna.

‘We moeten dit goed regelen’

Na een half jaar daten, vroeg Peter aan Joke, zijn begeleider, of hij kon samenwonen met Agna. Maar dat was niet makkelijk, en bracht ook risico’s met zich mee. Want Agna woonde in Almelo en werkte onder begeleiding van Aveleijn ook daar bij de dagbesteding. “Het eerste wat ik dacht was: dit moet goed gebeuren, en we moeten dit goed regelen”, vertelt Joke.

Proef-samenwonen
Samen met hun begeleiders besloten Peter en Agna dat het een goed idee was om te gaan proef-samenwonen bij Peter in Zwolle. “Ik heb niet voor niks mijn beperking. Daarom is het slim om te kijken of het samenwonen goed gaat, om vervolgens uit te kunnen breiden”, vertelt Peter. De eerste afspraken waren gemaakt, en het plan werd in werking gezet.

Joke en Michel, de begeleider van Agna, hebben tijdens dit traject veel contact met elkaar gehad. “Michel en ik zijn samen met Peter en Agna bij elkaar gekomen om alles door te spreken. Dit verliep eerst online door middel van videobellen en daarna live. Niet alleen wij als begeleiders waren betrokken, maar ook de gemeente Almelo en verschillende wijkteams. Het was één grote samenwerking, die echt indruk op mij heeft gemaakt”, vertelt Joke.

Uitdagend
De grootste uitdagingen lagen op administratief en financieel gebied. Michel vertelt: “De begeleiding van Agna en Peter moest gewoon doorgaan. Daarbij hadden wij ook de medewerking van de gemeentes nodig en de inzet van wijkteams. Een cliënt verhuizen gaat niet zo maar. Agna had een nieuwe dagbesteding nodig en passende begeleiding.” Er werden allerlei creatieve oplossingen uit de kast getrokken, en iedereen zette de schouders eronder. Met resultaat: Agna kon bij Peter intrekken én ze kon bij de Golfslag terecht voor haar dagbesteding. En de begeleiding? Die bleef vertrouwd: “Uiteindelijk heeft de gemeente Almelo toestemming gegeven voor een onderaannemerschap. Ik ben vanuit Aveleijn nog steeds Agna’s begeleider, met aanvulling van Joke vanuit Frion”, vertel Michel.

‘Het ging vanzelf’

Nu Peter en Agna samenwonen met elkaar, ervaren ze allebei meer rust en tevredenheid. “Het ging eigenlijk vanzelf. Het enige wat anders is, zijn de hondjes. Zelf had ik al een hond, nu zijn de twee hondjes van Agna erbij gekomen. Het zijn dikke vriendjes van elkaar”, vertelt Peter.

agna_2.jpg

Ook Agna straalt en is gelukkig; zowel thuis als bij de dagbesteding. “De sfeer is heel goed onderling, en ik voel me erg fijn. Ook bij de Golfslag heb ik het ontzettend naar mijn zin. In Almelo werkte ik bij het stadion van Heracles, maar ik vind wat ik nu doe eigenlijk veel leuker. Vooral het creatief bezig zijn. Laatst hebben wij roosjes gemaakt van closetpapier”, vertelt ze enthousiast.

Huis werd thuis

Voordat Agna bij Peter introk, was zijn huis volledig van hemzelf, met uitzondering van de feestelijke bezoekjes van verschillende Nederlandse artiesten die bij hem in de show kwamen. Peter’s grootste hobby is namelijk radio maken.

peter_studio.jpg

Nu Agna is ingetrokken, zijn niet alleen twee nieuwe hondjes meegekomen, maar ook nieuw behang en meubels.  Zowel Michel als Joke hebben regelmatig evaluatiegesprekken met Peter en Agna. En toen Joke een tijdje geleden bij het stel thuiskwam, zag ze het meteen: “Ik kwam binnen, en het huis was een thuis. Het is zo mooi om te zien hoe ze met elkaar dit avontuur aangaan. Agna is hier helemaal opgebloeid. Bij ieder bezoek vertelt ze mij de mooiste verhalen, en onze communicatie is heel open.”

Definitief
Na een proefperiode van drie maanden, ging Agna eind augustus vorig jaar voor een aantal weken weer terug naar haar oude stekkie in Almelo. In de weekenden is zij nog bij Peter. “Ik mis haar wel als ze er niet is”, vertelt hij. Op 23 oktober kwam Agna weer terug voor een tweede proefperiode en begin mei 2022 is het tijd voor het definitief bij elkaar intrekken. Daar leven Peter en Agna al naartoe; met Agna’s permanente komst, krijgt ze ook een eigen ruimte in huis, waar ze creatief haar eigen ding kan doen.

“Wij zijn zo trots op wat we samen hebben bereikt”, vertelt Joke. “Dat iedereen zo samen heeft gewerkt om dit voor elkaar te krijgen is echt bijzonder. Peter en Agna doen het heel goed samen. Hun omgang met elkaar, hun humor en openheid. Ik ben blij dat ik hier onderdeel van mag zijn!”  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!