Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik | kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg

Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws, podcasts en evenementen speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt!

Podcast

Hoe krijg je als begeleider in de gehandicaptenzorg meer regie en meer plezier in je werk? Bij zorgorganisatie Kempenhaeghe in Sterksel volgden ruim 150 medewerkers een speciale scholing om zelfbewuster in het werk te staan. In de Klik podcast praat host en redactielid Lot de Swart hierover met Gitthy Thielen, ontwikkelaar van de cursus, en cursisten Esther van Weert (activiteitenbegeleider) en Debbie Vliegenberger (trainee-clustermanager, voorheen begeleider).

Nieuws en achtergrond

woensdag 14 februari 2024

Jongeren met een verstandelijke beperking samen laten bewegen met een app*

Jongeren met een verstandelijke beperking gaan meestal niet uit zichzelf naar een sportactiviteit. Uit promotieonderzoek van Laura Maenhout aan de Universiteit van Gent, faculteit Bewegings- en Sportwetenschappen, komt naar voren dat deze jongeren dat wel zouden doen als ze samen met een leeftijdgenoot zouden gaan. Om jongeren met en zonder een beperking aan elkaar te koppelen bedacht Laura een beweegapp.

Lees bericht

woensdag 14 februari 2024

Sporten op eigen locatie met De Beweegbus*

Met een achterbak gevuld met sportartikelen rijdt De Beweegbus naar iedere gewenste locatie. De beweegagoog die de bus rijdt, stimuleert mensen die door hun beperking niet kunnen of willen sporten toch te gaan bewegen. | Fotografie Kevin Canales

Lees bericht

woensdag 14 februari 2024

Stapje voor stapje naar gezondere gewoontes*

Hoe krijg je binnen de gehandicaptenzorg cliënten mee in een gezonde en actieve levensstijl? Door allereerst de medewerkers in alle lagen van de zorgorganisatie ervan te doordringen hoe belangrijk dit is. Want goed voorbeeld doet goed volgen. Diverse zorgaanbieders werken inmiddels een aantal jaren met het integraal leefstijlprogramma Healthy Habits van Stichting Special Heroes Nederland. Wat hebben zij tot dusver al bereikt?

Lees bericht

woensdag 14 februari 2024

Leefstijlinterventie: begeleiden met aandacht voor gezondheid*

In een onderzoek van het lectoraat LVB en risicovol gedrag van de Hogeschool Leiden is bij locaties van zorgorganisatie Gemiva gekeken naar de behoeften van begeleiders bij het begeleiden met aandacht voor een gezonde leefstijl. Een van de resultaten van het onderzoek is een toolbox met tips voor het begeleiden van een gezonde leefstijl.

Lees bericht

woensdag 14 februari 2024

Nieuw project tegen eenzaamheid voor en door mensen met een lvb

Mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) ervaren meer eenzaamheid dan mensen zonder lvb. Het Collelo-project is een nieuw onderzoek om de eenzaamheid onder mensen met een lvb te begrijpen en te verminderen. In dit project werken onderzoekers samen met mensen met lvb en hun netwerken.

Lees bericht

Elke week het belangrijkste nieuws in jouw inbox?

Ben jij nieuwsgierig en wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks een nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg ontvangen hem al!

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Webinar - Stress bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking
Stress leren herkennen én reduceren
  • Vanaf € 20,-
  • 18 juni 2024
  • Online
  • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 17 juni 2024
Webinar - Emotionele ontwikkeling en mentaliseren bij complexe problemen
Coachen van begeleiders van mensen met complexe gedragsproblemen
  • Vanaf € 59,-
  • 14 november 2024
  • Online
  • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 13 november 2024

De nieuwste Klik

De nieuwste editie van het vakblad Klik is half februari verschenen en gaat over het ondersteunen van een gezonde leefstijl bij mensen met een verstandelijke beperking, en de dilemma's daarbij. Bekijk een filmpje en lees meer over wat je in dit nummer kunt verwachten. Voor abonnees is de Klik ook digitaal door te bladeren.  

Bekijk de nieuwste Klik

Klik Kennisbundels

Op zoek naar gerichte en toegankelijke informatie over hoe je mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt? Kies dan nu uit een of meerdere van de voordelige Klik Kennisbundels, waarin verschillende kennispockets per doelgroep en thema zijn geselecteerd. Bestel nu jouw kennisbundel

Er zijn inmiddels veertien verschillende Klik Kennispockets, waarin je per thema persoonlijke ervaringen leest van collega’s en cliënten, aangevuld met tips, hulpmiddelen en wetenschappelijke kennis over het onderwerp.

Bestel nu jouw Kennisbundel

bundel 6 klein

Video's Klik: Jij maakt het verschil

Een goede klik hebben, je herkent vast dat gevoel. Want het is zo fijn om écht contact te maken en verbinding te voelen, dat geldt óók voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Klik ondersteunt alweer meer dan 50 jaar bij deze connectie, zoals terugkomt in de documentaire over de geschiedenis van Klik. De connectie tussen cliënt en zorgverlener stond ook centraal op ons jubileumcongres. Bekijk de aftermovie, de foto's en lees het verslag van het congres en bekijk onze mini-docu! En bekijk meer video's die je helpen bij het maken van de klik.

Kennisthema's

Via de Klik Kennisthema's vind je nieuws en artikelen over verschillende thema's binnen de verstandelijk gehandicaptensector.
Staat er niet tussen wat je zoekt? Probeer dan eens onze zoekfunctie bovenaan de website! 

Autisme en verstandelijke beperking of handicapBeleid en verstandelijk gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en communicatie - gehandicaptenzorgGezondheid en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgLoopbaan en verstandelijke beperking / in de gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en ouder worden / gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en probleemgedrag in de gehandicapten zorgVerstandelijke beperking en seksualiteit / in de gehandicaptenzorg