Verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Corona

Volg het laatste nieuws over de gevolgen van het coronavirus voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

Lees meer

klik 3 2020 corona virus4 3web

dinsdag 7 juli 2020

Film over Het Dorp: van isolatie naar integratie

Omroep Gelderland zendt een documentaire uit over Het Dorp, een bijzonder stukje Arnhem waar mensen met een beperking nu 50 jaar zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Inmiddels wordt Het Dorp vernieuwd en komen er ook woningen voor mensen zonder beperkingen. Bewoners en oud-bewoners delen in de documentaire hun ervaringen.

Lees bericht

dinsdag 7 juli 2020

De keerzijde: goede kanten van coronatijd

“De dagbesteding gaat weer open jongens!” Een luid gejuich klinkt uit de huiskamer. Ik lees net de versoepeling in de wekelijkse mail door. Hè hè, eindelijk weer iets positiefs te melden op de groep. Begeleider Apolina Vader schrijft over de goede kanten van de coronatijd, bij cliënten die profiteerden van de veranderingen in de dagbesteding.

Lees bericht

dinsdag 7 juli 2020

Medewerkers Reinaerde ontwikkelen leergang vernieuwend werken*

Nu de lockdown weer wordt opgeheven, steken de dagelijkse uitdagingen waarmee de gehandicaptenzorg te maken had vóór de coronacrisis weer de kop op, zoals het tekort aan medewerkers en afnemende financiering. Het initiatief ‘Vernieuwend werken in de zorg’, waarin een tandem van een begeleider en een leidinggevende, projectleider of coördinator werkt aan een vernieuwingsidee, is een manier om deze uitdagingen aan te gaan. Initiatiefnemers van Reinaerde, zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, vertellen over deze leergang waarvan begin maart de kick-off was.

Lees bericht

dinsdag 7 juli 2020

Ervaringsverhalen over agressie in de verstandelijk gehandicaptenzorg

Agressie is bij mensen met een verstandelijke beperking niet wat het lijkt. Interessanter is het om te kijken waar dit gedrag vandaan komt, en dat lees je uitgebreid in de ervaringsverhalen in de vernieuwde Kennispocket Verstandelijke beperking & Agressie. Met daarin ook aandacht voor je rol als begeleider, inwerken van collega’s en opvang na incidenten.

Lees bericht

dinsdag 7 juli 2020

Opvoeden: leren kiezen en verantwoordelijkheid geven*

Je wilt je kind of de cliënt graag gelukkig zien. En toch loop je weleens tegen een muur op. Jij wilt dat de ander iets niet of juist wel doet, maar de ander verzet zich. En dan komen er allerlei emoties los. De auteur Willem Kleine Schaars beschrijft in ‘Een dun boekje over opvoeding’ op compacte wijze hoe je kinderen leert verantwoordelijkheid te nemen. Deze methode is al eerder een verrassende eyeopener gebleken voor begeleiders in de gehandicaptenzorg en richt zich nu ook op ouders.

Lees bericht

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Zorg en dwang
Eigen regie en onvrijwillige zorg bij mensen met een verstandelijke beperking
 • Vanaf € 199,- excl. btw
 • 11 september 2020
 • The Colour Kitchen, Utrecht
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 10 september 2020
Digitale weerbaarheid
Mediawijze cliënten en begeleiders in de verstandelijke gehandicaptenzorg
 • Vanaf € 199,- excl. btw
 • 2 oktober 2020
 • ANNE, Utrecht
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 2 oktober 2020
Verslaving bij mensen met een verstandelijke beperking
 • Vanaf € 199,- excl. btw
 • 6 november 2020
 • ANNE, Utrecht
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 6 november 2020

De nieuwste Klik

Klik editie 5 van 2020 is 19 juni verschenen en heeft als thema Suïcidepreventie bij mensen met een verstandelijke beperking. Met daarin onder meer artikelen over:

 • Interview met hulpverleners van zorgorganisatie Trajectum over hun ervaringen met en onderzoek naar suïcidepreventie bij mensen met een licht verstandelijke beperking.
 • Adviezen uit een richtlijn die Trajectum ontwikkelde voor suïcidepreventie en ervaringen van cliënten.
 • Fotoreportage over een bierbrouwerij als sociale onderneming en werkplek voor mensen die elders buiten de boot vallen.
 • En verder artikelen over de nieuwe wet op orgaandonatie, de opmars van beeldzorg door corona en een bijzondere uitvaart van een cliënt.

Wil je graag onbeperkte toegang tot Klik, het vakblad ontvangen en de artikelen online lezen? Ga dan naar Mijn Klik om je hiervoor aan te melden.

Het vakblad Klik verschijnt 9 keer per jaar, de volgende Klik (editie 6) heeft als thema criminaliteit bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking en verschijnt op 28 augustus. Meer informatie over de abonnementsvormen op www.klik.org/abonneren

klik_5_2020_cover.jpg

Blijf op de hoogte!

Wil je graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Meld je dan aan voor onze gratis digitale nieuwsbrief.