Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik | kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg

Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws, podcasts en evenementen speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt!

Nieuws en achtergrond

woensdag 1 februari 2023

Automutilatie: wat vraagt dit van jou als begeleider?*

Ernstig probleemgedrag; het bestaat al zolang er mensen met ernstige beperkingen bestaan. Eén van de moeilijkste en onbegrijpelijkste vormen van probleemgedrag is voor mij automutilatie. Wat drijft iemand daartoe? Waarom zou je jezelf zo toetakelen? En hoe begeleid je iemand die ernstig automutileert? | Illlustratie Josje van Koppen

Lees bericht

woensdag 1 februari 2023

Casus: Wat als de meerzorg faalt?*

Een man met een verstandelijke beperking die zichzelf ernstig verwondt, krijgt meerzorg. Een begeleider die hem al een aantal jaren begeleidt, ziet ondanks alle extra inzet, methodieken en video-analyses geen verbetering in zijn situatie en zegt dit niet langer aan te kunnen zien. De ethicus reageert op de vraag van de wanhopige begeleider. | Illustratie Auke Herrema

Lees bericht

woensdag 1 februari 2023

Begeleider over verloren aanbesteding in de ambulante zorg*

Zou ik Levi nog kunnen leren klokkijken en de communicatie van Noa kunnen uitbreiden? Moet ik nog inzetten op de relatie met Sem en Aron? Of is het beter om alvast wat afstand te scheppen nu de organisatie waar ik werk als ambulant begeleider de aanbesteding heeft verloren? Wie heeft marktwerking voor de zorg bedacht? Het voelt niet eerlijk. | Illustratie Joep Bertrams

Lees bericht

woensdag 1 februari 2023

Oplossingsgerichte vragen voor kinderen*

Kinderen moeten leren dat ze mogen leren. Dat vallen geen falen is, maar dat er nog 1000 andere manieren zijn om iets te proberen. In een nieuw prenten- en werkboek met oplossingsgerichte vragen leren kinderen aan de hand van de reis van Beer en Millie nadenken over waar ze van dromen, wat goed ging, wie hen helpt, waar ze van gaan stralen, en nog veel meer. Een redacteur van Klik probeerde het boek in de praktijk uit bij een van de kinderen die ze begeleidt.

Lees bericht

woensdag 1 februari 2023

Sporter met beperking is kwetsbaarder voor grensoverschrijdend gedrag

Er is de laatste jaren een beerput opengegaan over misstanden in de sport, waaronder seksueel misbruik. De Universiteit Utrecht en het Mulier Instituut hebben nu onderzoek gedaan naar grensoverschrijdend gedrag bij sporters met een beperking. Daar was tot dusver nog maar weinig over bekend. De belangrijkste conclusie: sporters met een beperking hebben een verhoogd risico om seksueel, fysiek en emotioneel grensoverschrijdend gedrag mee te maken.

Lees bericht

woensdag 1 februari 2023

In 30 weken persoonlijk begeleider

Zorginstelling Ons Tweede Thuis heeft samen met MBO College West – onderdeel van het ROC van Amsterdam – een versneld opleidingstraject opgezet, zodat studenten in 30 weken klaargestoomd worden voor de functie van persoonlijk begeleider.

Lees bericht

Video's Klik: Jij maakt het verschil

Een goede klik hebben, je herkent vast dat gevoel. Want het is zo fijn om écht contact te maken en verbinding te voelen, dat geldt óók voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Klik ondersteunt alweer meer dan 50 jaar bij deze connectie, zoals terugkomt in de documentaire over de geschiedenis van Klik. De connectie tussen cliënt en zorgverlener stond ook centraal op ons jubileumcongres. Bekijk de aftermovie, de foto's en lees het verslag van het congres en bekijk onze mini-docu! En bekijk meer video's die je helpen bij het maken van de klik.

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Webinarreeks - Psychiatrie bij mensen met een licht verstandelijke beperking
Praktisch, interactief en in kleine setting
 • Vanaf € 249,-
 • 16 december 2022 - 17 maart 2023
 • Online
 • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 16 maart 2023
Webinar - Zorg en dwang, zeggenschap en wilsbekwaamheid
Voorkomen van onvrijwillige zorg en omgaan met beslissingen
 • Vanaf € 75,-
 • 14 februari 2023
 • Online
 • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 13 februari 2023
Webinar - Positieve ontwikkeling van seksualiteit
Openhartigheid voorkomt problemen
 • Vanaf € 75,-
 • 21 maart 2023
 • Online
 • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 20 maart 2023

Het webinar ‘Gentle teaching’ gratis terugkijken?

Wat doe je als het contact met mensen met een verstandelijke beperking moeizaam loopt? Orthopedagoog Karel De Corte gaf in een gratis webinar van Klik op vrijdag 16 september uitleg over de benaderingswijze Gentle Teaching voor begeleiders en zorgverleners in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Dit webinar is nu gratis terug te kijken!

Ja, ik wil dit webinar gratis terugkijken!

De nieuwste Klik: editie 1

Het eerste 2023-nummer van Klik verschijnt op 27 januari en heeft als thema 'Probleemgedrag'. Daarin lees je een reportage over een wooninitiatief waar mensen kunnen blijven, in plaats van steeds weer te moeten verhuizen als er problemen optreden. En over onderzoek naar het opzetten van een begeleidingsteam bij een woning voor mensen met een verstandelijke beperking en complexe problemen.

Verder artikelen over een vertelknuffel als luisterend oor, een nieuwe theaterschool voor mensen met een verstandelijke beperking en een uitgaansactiviteit. En natuurlijk de columns van de seksuoloog, gedragsdeskundige en arts verstandelijk gehandicapten. En nog veel meer!

Elke week het belangrijkste nieuws in jouw inbox?

Ben jij nieuwsgierig en wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks een nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg ontvangen hem al!

Kennisthema's

Via de Klik Kennisthema's vind je nieuws en artikelen over verschillende thema's binnen de verstandelijk gehandicaptensector.
Staat er niet tussen wat je zoekt? Probeer dan eens onze zoekfunctie bovenaan de website! 

Autisme en verstandelijke beperking of handicapBeleid en verstandelijk gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en communicatie - gehandicaptenzorgCorona virus en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgGezondheid en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgLoopbaan en verstandelijke beperking / in de gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en ouder worden / gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en probleemgedrag in de gehandicapten zorgVerstandelijke beperking en seksualiteit / in de gehandicaptenzorg