Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik | kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg

Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad speciaal voor begeleiders, teamleiders en iedereen die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt!

mockup_klik50.png

Nieuws en achtergrond

maandag 25 januari 2021

Jongeren met beperkingen laten communiceren via film*

Jongeren met een beperking die moeite met gesproken taal hebben, kunnen zich via beelden vaak wel uiten. Met de begin 2018 gestarte Cam on Wheels-opleiding kunnen deze jongeren zich bekwamen in audiovisuele vormgeving, zodat ze in de toekomst aan de slag kunnen als filmmaker, verslaggever of cameraman. Ervaringen van deze jongeren en een interview met Mascha Legel over de methode Film als Ondersteunde Communicatie.

Lees bericht

maandag 25 januari 2021

Behoeften bij de begeleiding van transgenders met een lvb*

Waar lopen zorgmedewerkers tegenaan bij het begeleiden van transgenders met een licht verstandelijke beperking? Organisator Jessica Maes van het congres Transgender & LVB dat op 12 januari online plaatsvond, inventariseerde en bundelde dit in de handreiking Transgender & LVB die tijdens het congres werd gepresenteerd. Klik sprak hierover ook met Jess en Manon. Beiden hebben een licht verstandelijke beperking én zijn geboren in het verkeerde lichaam. Wat betekent dit voor hen?

Lees bericht

maandag 25 januari 2021

Grensoverschrijdend gedrag bij cliënt die knuffels mist*

Jos is 65 jaar en heeft een licht verstandelijke beperking. Hij woont sinds 4 jaar op zichzelf in een mooi huisje in het zuiden van het land. Jos heeft tot zijn 56ste bij zijn moeder gewoond. Seksuoloog Welmoed Visser beschrijft hoe Jos seksueel grensoverschrijdend gedrag laat zien, door de aanrakingen die hij mist sinds zijn moeder overleden is. | Illustratie Josje van Koppen

Lees bericht

maandag 25 januari 2021

Meer nodig tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in gehandicaptenzorg

Instellingen in de gehandicaptenzorg kunnen meer doen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tussen mensen met een verstandelijke beperking onderling, en door medewerkers. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, die in gesprek gaat met zorgorganisaties over maatregelen die incidenten moeten voorkomen en de aanpak erna moeten verbeteren.

Lees bericht

maandag 25 januari 2021

Gratis online events voor mensen met een beperking

Sinds de eerste lockdown heeft stichting Philia uit Hoofddorp meer dan 50 online events georganiseerd om mensen met een beperking (hun slogan: wie heeft er geen!?) met elkaar in contact te brengen. De tweede lockdown en de avondklok veroorzaakt een nog grotere golf aan eenzaamheid. Daarom organiseert de stichting nog meer wekelijkse online events.

Lees bericht

maandag 25 januari 2021

Dramaserie over puber met gehandicapte broer

De KRO-NCRV jeugd dramaserie Mijn kleine grote broer volgt de onzekere puber Fien tijdens haar eerste jaar op de middelbare school. De 12-jarige Fien groeit op met haar verstandelijk gehandicapte broer en daar heeft ze het soms best moeilijk mee. De achtdelige serie Mijn kleine grote broer is elke zondag te zien om 9.00 uur op NPO Zapp.

Lees bericht

Elke week het belangrijkste nieuws in jouw inbox?

Ben jij ook nieuwsgierig en wil je graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks onze gratis nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's ontvangen hem al!

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Klik Webinar - Rookvrije zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking
Nog 2 dagen!
 • Vanaf € 49,- excl. btw
 • 29 januari 2021
 • Online via Zoom
 • 0 Geen accredidatiepunten
Nog 2 dagen om u in te schrijven!
Klik Webinar - Zorg en dwang in de gehandicaptenzorg
Een praktisch webinar waarin we oefenen met het stappenplan van de Wzd
VOL
 • Vanaf € 99,- excl. btw
 • 5 februari 2021
 • Online via Zoom
 • 0 Geen accredidatiepunten
De cursus is vol, u kunt zich niet meer inschrijven
Klik Studiedag - Digitale weerbaarheid
Mediawijze cliënten en begeleiders in de verstandelijke gehandicaptenzorg
 • Vanaf € 199,- excl. btw
 • 9 april 2021
 • ANNE, Utrecht
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 8 april 2021

De nieuwste Klik

De 1e 2021-editie van Klik  verschijnt 22 januari en heeft als thema 'zorg voor ouderen' met een verstandelijke beperking. Daarin lees je onder meer interviews en een reportage over belevingsgerichte zorg en over een speciale dementiewoning. Verder een fotoreportage over hoe film jongeren met communicatiebeperkingen helpt hun verhaal te vertellen en een artikel over omgaan met de dilemma's bij vaccineren.

Abonnees kunnen met hun inloggegevens de digitale bladerversie van ons vakblad bekijken. Ben je nog geen abonnee, maar wil je ook graag onbeperkt toegang tot Klik, het vakblad (thuis) ontvangen en alle online artikelen kunnen lezen? Bekijk dan eens onze verschillende abonnementsvormen!

Kennisthema's

1.png2.png3.png4.png5.png6.png7.png8.png9.png