Verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Corona

Volg het laatste nieuws over de gevolgen van het coronavirus voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking.

Lees meer

klik 3 2020 corona virus4 3web

woensdag 23 september 2020

Sneller opereren bij epilepsie vergroot kans op aanvalsvrij leven*

Een grootschalige Europese studie heeft aangetoond dat snel opereren bij epilepsie de kans vergroot dat de patiënt daarna een aanvalsvrij leven kan leiden. Volgens de onderzoekers is dit inzicht heel belangrijk, omdat nu vaak nog voor medicatie gekozen wordt en daar kleven nadelen aan, zoals bijwerkingen.

Lees bericht

woensdag 23 september 2020

Zorggroep Alliade evalueert corona-aanpak

2020 is het jaar van Covid-19. Het virus greep snel om zich heen en noodzaakte de overheid tot het nemen van drastische maatregelen vanaf half maart. De lockdown heeft enorme impact gehad op de zorg aan kwetsbare mensen, bijvoorbeeld in de gehandicaptensector. Zorggroep Alliade, waar onder meer Talant onder valt, heeft zijn aanpak ten tijde van de lockdown geëvalueerd en trekt hier lessen uit voor de toekomst.

Lees bericht

woensdag 23 september 2020

Vertrouwen opbouwen met cliënten door te verbinden*

Verbinden en vertrouwen zijn steeds terugkerende thema’s in de zorg. Hoe maak je contact en leer je deze waarden concreet toe te passen? Je leert dit in de persoonlijke verhalen en eerlijke ervaringen, ook van waar het mis kan gaan in het contact met cliënten, in het boek ‘Op je blauwe ogen’.

Lees bericht

woensdag 23 september 2020

Workshops en webinars tijdens Week van de Wet zorg en dwang

De Wet zorg en dwang is begin dit jaar ingegaan. Er leven nog veel vragen rond deze wet. Het ministerie van VWS houdt van 28 september tot en met 3 oktober samen met experts daarom de Week van de Wet zorg en dwang, vol met workshops, webinars en trainingen. Een van die activiteiten is een workshop van belangenvereniging LFB.

Lees bericht

woensdag 23 september 2020

Webinar over gehechtheid bij verandering

Zorgorganisatie ’s Heeren Loo en de Vrije Universiteit Amsterdam houden dinsdag 6 oktober om 15.30 uur een gratis te volgen interactief webinar ‘Gehechtheid bij verandering, wat kan jij doen?’

Lees bericht

woensdag 23 september 2020

Première film over misbruik in de gehandicaptenzorg

In de film ‘Dat je het niet meer hoeft weg te stoppen’ vertellen mensen met een verstandelijke beperking over seksueel misbruik: wat dit betekent in hun leven en hun ervaringen zijn met hulpverlening na het misbruik. De première van de film op 8 oktober is voor iedereen via een live-stream te bekijken.

Lees bericht

banner_euregionaal.jpg

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Webinar Zorg en dwang in de gehandicaptenzorg
 • Vanaf € 99,- excl. btw
 • 29 oktober 2020
 • Online via Zoom
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 28 oktober 2020
Studiedag - Verslaving bij mensen met een verstandelijke beperking
 • Vanaf € 199,- excl. btw
 • 6 november 2020
 • ANNE, Utrecht
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 5 november 2020
Studiedag - Omgaan met stemmingswisselingen
 • Vanaf € 199,- excl. btw
 • 27 november 2020
 • ANNE, Utrecht
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 26 november 2020

De nieuwste Klik

Klik editie 6 van 2020 is 25 augustus verschenen en heeft als thema Criminaliteit bij mensen met een verstandelijke beperking. Met daarin onder meer artikelen over:

 • Interview met Hendrien Kaal van het lectoraat LVB en Jeugdcriminaliteit van Hogeschool Leiden over wat te doen bij delinquent gedrag en hun project om in de praktijk de goede afwegingen te maken: doe je aangifte of niet?
 • Een intervisie over een 'draaideurcrimineel' waarbij een ambulant begeleider met de ondersteuning worstelt.
 • Een ethicus en gedragsdeskundige beschrijven beide een casus van een cliënt die werkt als drugskoerier.
 • En verder artikelen over het vernieuwde spel Kletsborden om eenzaamheid te bestrijden, onderzoek naar bemoeizorg en een vernieuwde richtlijn voor palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking.

Wil je graag onbeperkte toegang tot Klik, het vakblad ontvangen en de artikelen online lezen? Ga dan naar Mijn Klik om je hiervoor aan te melden.

Het vakblad Klik verschijnt 9 keer per jaar, de volgende Klik (editie 6) heeft als thema criminaliteit bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking en verschijnt op 28 augustus. Meer informatie over de abonnementsvormen op www.klik.org/abonneren

klik_6_2020_cover_groot.jpg

Blijf op de hoogte!

Wil je graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Meld je dan aan voor onze gratis digitale nieuwsbrief.