Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik | kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg

Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws en informatie speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt!

Klik Nieuws Verstandelijk gehandicaptenzorg

euregionaal_336_x_300.jpg

help_klik_een_handje_3.png

help_klik_een_handje_4.png

Nieuws en achtergrond

dinsdag 6 april 2021

Virtual Reality in de gehandicaptenzorg*

Het afgelopen jaar konden veel evenementen vanwege corona niet doorgaan. Ook voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking was dat een domper. Met virtual reality (VR) kun je cliënten laten ervaren dat ze, terwijl ze thuis in hun stoel zitten, toch ergens anders kunnen zijn. Ondergedompeld in een andere werkelijkheid ervaren ze iets wat nauwelijks van echt te onderscheiden is. De virtuele realiteit is levensgroot, 3D en je kunt er 360° in rondkijken. Uitleg over de mogelijkheden voor de gehandicaptenzorg.

Lees bericht

dinsdag 6 april 2021

Boosheid ombuigen met virtuele therapie*

In een virtuele wereld situaties die boosheid opwekken naspelen en zo cliënten leren hun agressie te reguleren. Het afgelopen jaar begon zorgorganisatie Cosis met deze behandeling met behulp van speciale software en een Virtual Reality (VR)-bril bij negen cliënten met een verstandelijke beperking. Een cliënt en gedragswetenschappers delen hun ervaringen. | Fotografie Martine Sprangers

Lees bericht

dinsdag 6 april 2021

VR-bril biedt kansen voor mensen met ernstige meervoudige beperking*

Steeds vaker wordt de VR-bril ingezet als activiteit om het leven van mensen met een beperking een zinvolle invulling te geven. Bij zorgorganisatie Sherpa onderzochten ze hoe mensen met een ernstige meervoudige beperking baat kunnen hebben bij deze bril. Belangrijk uitgangspunt bij het onderzoek was dat de bril een oplossing moet bieden voor een individuele hulpvraag van een cliënt.

Lees bericht

dinsdag 6 april 2021

Realistisch oefenen met digitale therapie

Bij zorgorganisatie Philadelphia zijn afgelopen jaar in verschillende regio’s samen met het bedrijf Moovd trainingen met de VR-bril ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Begeleider Thomas: “Er is zo veel mogelijk wat mensen verder helpt.”

Lees bericht

dinsdag 6 april 2021

Positieve ervaringen met VR-bril bij vaccinatie

Voor veel cliënten met een verstandelijke beperking is de vaccinatieprik tegen het coronavirus een spannende aangelegenheid. Om te kijken of de inzet van een VR-bril kan helpen tegen de stress, hebben een aantal zorgorganisaties dit middel als proef ingezet.

Lees bericht

dinsdag 6 april 2021

Vernieuwde vragenlijst over kwaliteit van bestaan

Voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen is het soms moeilijk om aan te geven hoe ze de kwaliteit van hun leven ervaren. Om dit toch te kunnen achterhalen heeft Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) een handige vragenlijst ontwikkeld. Deze is onlangs geheel vernieuwd.

Lees bericht

Elke week het belangrijkste nieuws in jouw inbox?

Ben jij nieuwsgierig en wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks een nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg ontvangen hem al!

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Klik Webinar - Probleemgedrag bij mensen met autisme en een (ernstige) verstandelijke beperking
Gratis online nascholing
 • Vanaf € 0,- excl. btw
 • 21 mei 2021
 • Online via Zoom
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 21 mei 2021
Klik Webinar - Zorg en dwang in de gehandicaptenzorg
Een praktisch webinar waarin we oefenen met het stappenplan van de Wzd
 • Vanaf € 99,- excl. btw
 • 26 mei 2021
 • Online via Zoom
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 25 mei 2021
Klik Webinar - Omgaan met stemmingswisselingen
 • Vanaf € 199,- excl. btw
 • 4 juni 2021
 • Online via Zoom
 • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 3 juni 2021

De nieuwste Klik

De 3e 2021-editie van Klik  verschijnt 9 april en heeft als thema 'virtual reality'. Daarin lees je over de mogelijkheden van VR-technologie in de gehandicaptenzorg, als activiteit, om vaardigheden te trainen en als therapie voor mensen met een verstandelijke beperking.
Verder bespreekt de ethicus de vraag van een begeleider die buiten het team valt, en je leest artikelen en columns over omgaan met dwangmatig gedrag bij autisme en het betrekken van cliënten bij technologie in de gehandicaptenzorg.

Abonnees kunnen met hun inloggegevens de digitale bladerversie van ons vakblad bekijken. Ben je nog geen abonnee, maar wil je ook graag onbeperkt toegang tot Klik, het vakblad (thuis) ontvangen en alle online artikelen kunnen lezen? Bekijk dan eens onze verschillende abonnementsvormen!

Kennisthema's

Via de Klik Kennisthema's vind je gebundelde nieuws en artikelen over verschillende thema's binnen de verstandelijk gehandicaptensector.
Staat er niet tussen wat je zoekt? Probeer dan eens onze zoekfunctie bovenaan de website! 

Autisme en verstandelijke beperking of handicapBeleid en verstandelijk gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en communicatie - gehandicaptenzorgCorona virus en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgGezondheid en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgLoopbaan en verstandelijke beperking / in de gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en ouder worden / gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en probleemgedrag in de gehandicapten zorgVerstandelijke beperking en seksualiteit / in de gehandicaptenzorg