Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik | kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg

Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws en informatie speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt!

Nieuws en achtergrond

woensdag 27 oktober 2021

Podcast Klik en Vilans aflevering 3: ervaringsleren

Ervaringsleren is een andere manier van leren, niet met theorie, maar door te voelen: Hoe is het om te leven met een beperking? Hoe is het als iemand anders dingen voor je bepaalt? Daarover vertellen medewerkers van Vilans en LFB in de derde aflevering van de Klik-podcast over het project Begeleiding à la carte.

Lees bericht

woensdag 27 oktober 2021

Een beter persoonsbeeld krijgen van mensen met (Z)EMVB*

Om te weten te komen wat de behoeften, wensen en mogelijkheden van mensen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen ((Z)EMVB) zijn, wordt in de gehandicaptenzorg gebruikgemaakt van assessments. Dat is een structurele manier om informatie over iemand te verzamelen en zo een beeld van de persoon te krijgen. Promovenda Marleen Wessels deed onderzoek naar deze assessments om te kijken welke veel gebruikt worden en of ze ook van goede kwaliteit zijn. Wessels promoveert 28 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees bericht

woensdag 27 oktober 2021

Eerste stappen in wetenschappelijke onderbouwing Triple-C gezet*

De methode Triple-C, ontwikkeld door Hans van Wouwe en Dick van de Weerd, wordt al jarenlang veel gebruikt in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Orthopedagoog Tess Tournier deed samen met haar begeleidingsteam prof. dr. Petri Embregts, dr. Lex Hendriks, prof. dr. Andrew Jahoda en prof. dr. Richard Hastings onderzoek bij de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (Tilburg University) naar de methode en onderzocht daarbij in hoeverre het betrekken van familie bij de methodiek kan helpen bij de ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking en probleemgedrag.

Lees bericht

woensdag 27 oktober 2021

Tussenstap helpt jongeren met licht verstandelijke beperking bij uit huis gaan

Op Kamers van ORO was voor Kay precies wat hij nodig had: een tussenstap tussen bij je ouders wonen en een eigen woonplek. “Na een jaar Op Kamers voelde ik me al volwassener”, zegt hij. Moeder Miranda is blij voor hem. En voor zichzelf. “Het fijne is dat ik hem niet meteen helemaal heb hoeven loslaten.” Samen met de ‘maatjes’ konden Kay en Miranda onderzoeken welke manier van wonen het beste bij Kay past. Projectleider en zorgcoördinator Lotte de Bont was nauw betrokken.

Lees bericht

woensdag 27 oktober 2021

Transcafé voor mensen met licht verstandelijke beperking

Sinds het voorjaar van 2021 is er een ontmoetingsgroep voor transgenders met een licht verstandelijke beperking: Transcafé LVB. Dit initiatief is opgestart met behulp van Transvisie, een belangenorganisatie voor transgender en non-binaire personen. Op 16 oktober vond de eerste (online) bijeenkomst plaats via Zoom en op 18 december is de volgende samenkomst bij Amerpoort in Baarn.

Lees bericht

50 jaar Klik: Jubileumcongres

Een goede klik hebben, je herkent vast dat gevoel. Want het is zo fijn om écht contact te maken en verbinding te voelen, dat geldt óók voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Omdat Klik dit jaar 50 jaar bestaat, organiseerden wij op 1 oktober een speciaal jubileumcongres, waarmee we inzoomden op die connectie tussen cliënt en zorgverlener. Bekijk de aftermovie, de foto's en lees het verslag

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Klik Webinar - Zorg en dwang in de gehandicaptenzorg
Een praktisch webinar waarin we oefenen met het stappenplan van de Wzd
  • Vanaf € 99,- incl. btw
  • 19 november 2021
  • Online via Zoom
  • 0 Geen accredidatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 18 november 2021
Klik Webinar - Een houvast voor begeleiders bij autisme en probleemgedrag
Een praktische online nascholing
VOL
  • Vanaf € 49,- incl. btw
  • 3 december 2021
  • Online via Zoom
  • 0 Geen accredidatiepunten
De cursus is vol, u kunt zich niet meer inschrijven

Het webinar 'probleemgedrag' gratis terugkijken?

Klik organiseerde op vrijdag 21 mei 2021 het gratis webinar 'Probleemgedrag bij mensen met autisme en (licht) verstandelijke beperking' voor begeleiders en zorgverleners in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Dit webinar was 1 van de activiteiten die we dit jaar organiseren i.v.m. het 50-jarig bestaan van Klik. Dit 'cadeautje' maken wij ook graag beschikbaar voor iedereen die er niet bij kon zijn!

Ja, ik wil dit webinar gratis terugkijken!

De nieuwste Klik: editie 7

Het zevende 2021-nummer van Klik is op 1 oktober verschenen en heeft als thema '50 jaar Klik'. Daarin lees je interviews met begeleiders en een voormalig directeur over ontwikkelingen in de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking.

Verder lees je artikelen en columns over talenten en wensen van cliënten centraal stellen, een reportage over een bijzondere werkplek,  en de bespreking van een dilemma met de omgekeerde participatieladder. En nog veel meer!

Elke week het belangrijkste nieuws in jouw inbox?

Ben jij nieuwsgierig en wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks een nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg ontvangen hem al!

Kennisthema's

Via de Klik Kennisthema's vind je gebundelde nieuws en artikelen over verschillende thema's binnen de verstandelijk gehandicaptensector.
Staat er niet tussen wat je zoekt? Probeer dan eens onze zoekfunctie bovenaan de website! 

Autisme en verstandelijke beperking of handicapBeleid en verstandelijk gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en communicatie - gehandicaptenzorgCorona virus en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgGezondheid en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgLoopbaan en verstandelijke beperking / in de gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en ouder worden / gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en probleemgedrag in de gehandicapten zorgVerstandelijke beperking en seksualiteit / in de gehandicaptenzorg