Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws, podcasts en evenementen speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt!
woensdag 31 mei 2023
In een groot samenwerkingsverband van Nederlandse zorginstellingen en Europese expertisecentra is onderzoek gedaan naar gedragsveranderingen bij ruim 500 mensen met downsyndroom (en dementie). In een webinar van één uur op 23 juni neemt onderzoeker Alain Dekker je mee in de meest voorkomende gedragsveranderingen en geeft een korte inkijk in de vragenlijst die uit dit onderzoek is gekomen.
woensdag 31 mei 2023
Goed samenwerken met ouders in de zorg voor hun kind met een verstandelijke beperking blijft lastig, ook al ben je ingewijd in de driehoekskunde. Janet, de begeleider van Niek, vraagt zich af hoe ze het contact met zijn familie weer kan verbeteren. | Illustratie Josje van Koppen
woensdag 31 mei 2023
Renate Rodermond werkt op dezelfde locatie als waar haar dochter Madelon, die een licht verstandelijke beperking heeft, woont en naar de dagbesteding gaat. In plaats van een diploma, neemt Renate veel (levens)ervaring met zich mee. Een interview met haar en teamleider Judith Fuhler van zorgorganisatie Joyce-House, ook over hoe ze omgaan met de twee ‘petten’ van moeder en begeleider.
woensdag 31 mei 2023
Diverse teams, behandelaren en ervaringsdeskundigen uit de ggz hebben een methode ontwikkeld om samen met mensen met een licht verstandelijke beperking in gesprek te gaan over herstel. Het gratis te downloaden werkboek en aandachtspunten voor de begeleider zijn gepubliceerd op de website van zorgorganisatie Antes.
woensdag 31 mei 2023
Als het brein zintuiglijke prikkels niet probleemloos verwerkt, krijgen kinderen vaak etiketten opgeplakt als kieskeurig, overgevoelig, stuntelig, onvoorspelbaar of onoplettend. Soms vermijden ze aanrakingen, weigeren ze bepaalde kleren te dragen of zijn het moeilijke eters. Andere kinderen zijn juist dol op extreme prikkels als harde geluiden, heet badwater of pittig eten. In de geactualiseerde editie van het handboek Uit de pas geeft auteur Carol Stock Kranowitz antwoord op veelvoorkomende vragen over kinderen met problemen bij sensorische verwerking.
Een goede klik hebben, je herkent vast dat gevoel. Want het is zo fijn om écht contact te maken en verbinding te voelen, dat geldt óók voor mensen met een verstandelijke beperking.
Klik ondersteunt alweer meer dan 50 jaar bij deze connectie, zoals terugkomt in de documentaire over de geschiedenis van Klik. De connectie tussen cliënt en zorgverlener stond ook centraal op ons jubileumcongres. Bekijk de aftermovie, de foto's en lees het verslag van het congres en bekijk onze mini-docu! En bekijk meer video's die je helpen bij het maken van de klik.
Wat doe je als het contact met mensen met een verstandelijke beperking moeizaam loopt? Orthopedagoog Karel De Corte gaf in een gratis webinar van Klik op vrijdag 16 september uitleg over de benaderingswijze Gentle Teaching voor begeleiders en zorgverleners in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Dit webinar is nu gratis terug te kijken!
Het vierde 2023-nummer van Klik is eind mei verschenen en heeft als thema 'Kennis over syndromen'. Daarin lees je verhalen over omgaan met ander gedrag bij zeldzame genetische aandoeningen en een andere seksuele beleving bij mensen met een verstandelijke beperking.
Verder artikelen over werken aan duurzaamheid in de gehandicaptenzorg, een moeder die begeleider wordt en de aanpak van zelfverwonding. En natuurlijk de columns van de seksuoloog, gedragsdeskundige en arts verstandelijk gehandicapten. En nog veel meer!
Ben jij nieuwsgierig en wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks een nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg ontvangen hem al!