Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Klik | kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg

Als bevlogen zorgverlener in de verstandelijk gehandicaptenzorg weet jij dat de zorg constant in beweging is, zeker in de huidige tijd. Klik is hét kenniscentrum en vakblad met nieuws, podcasts en evenementen speciaal voor begeleiders, zorgverleners en ieder ander die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, waarmee je deze ontwikkelingen en het nieuws makkelijk kunt bijbenen. Waar en wanneer jij dat wilt!

Nieuws en achtergrond

woensdag 31 mei 2023

Gedragsveranderingen die wijzen op dementie herkennen

In een groot samenwerkingsverband van Nederlandse zorginstellingen en Europese expertisecentra is onderzoek gedaan naar gedragsveranderingen bij ruim 500 mensen met downsyndroom (en dementie). In een webinar van één uur op 23 juni neemt onderzoeker Alain Dekker je mee in de meest voorkomende gedragsveranderingen en geeft een korte inkijk in de vragenlijst die uit dit onderzoek is gekomen.

Lees bericht

woensdag 31 mei 2023

Doseren in de driehoekskunde*

Goed samenwerken met ouders in de zorg voor hun kind met een verstandelijke beperking blijft lastig, ook al ben je ingewijd in de driehoekskunde. Janet, de begeleider van Niek, vraagt zich af hoe ze het contact met zijn familie weer kan verbeteren. | Illustratie Josje van Koppen

Lees bericht

woensdag 31 mei 2023

Ouder als begeleider in de gehandicaptenzorg*

Renate Rodermond werkt op dezelfde locatie als waar haar dochter Madelon, die een licht verstandelijke beperking heeft, woont en naar de dagbesteding gaat. In plaats van een diploma, neemt Renate veel (levens)ervaring met zich mee. Een interview met haar en teamleider Judith Fuhler van zorgorganisatie Joyce-House, ook over hoe ze omgaan met de twee ‘petten’ van moeder en begeleider.

Lees bericht

woensdag 31 mei 2023

Hulp bij kinderen met problemen bij de sensorische verwerking*

Als het brein zintuiglijke prikkels niet probleemloos verwerkt, krijgen kinderen vaak etiketten opgeplakt als kieskeurig, overgevoelig, stuntelig, onvoorspelbaar of onoplettend. Soms vermijden ze aanrakingen, weigeren ze bepaalde kleren te dragen of zijn het moeilijke eters. Andere kinderen zijn juist dol op extreme prikkels als harde geluiden, heet badwater of pittig eten. In de geactualiseerde editie van het handboek Uit de pas geeft auteur Carol Stock Kranowitz antwoord op veelvoorkomende vragen over kinderen met problemen bij sensorische verwerking.

Lees bericht

Video's Klik: Jij maakt het verschil

Een goede klik hebben, je herkent vast dat gevoel. Want het is zo fijn om écht contact te maken en verbinding te voelen, dat geldt óók voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Klik ondersteunt alweer meer dan 50 jaar bij deze connectie, zoals terugkomt in de documentaire over de geschiedenis van Klik. De connectie tussen cliënt en zorgverlener stond ook centraal op ons jubileumcongres. Bekijk de aftermovie, de foto's en lees het verslag van het congres en bekijk onze mini-docu! En bekijk meer video's die je helpen bij het maken van de klik.

Komende studiedagen

Bekijk alle studiedagen
Studiedag - Autisme en een verstandelijke beperking
Orde scheppen met de ASSwijzer
  • Vanaf € 249,-
  • 22 september 2023
  • Droom! de Aam, Elst
  • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 21 september 2023
Webinar - Positieve ontwikkeling van seksualiteit
Openhartigheid voorkomt problemen
  • Vanaf € 75,-
  • 10 oktober 2023
  • Online
  • 0 Geen accreditatiepunten
Inschrijven mogelijk t/m 9 oktober 2023

Het webinar ‘Gentle teaching’ gratis terugkijken?

Wat doe je als het contact met mensen met een verstandelijke beperking moeizaam loopt? Orthopedagoog Karel De Corte gaf in een gratis webinar van Klik op vrijdag 16 september uitleg over de benaderingswijze Gentle Teaching voor begeleiders en zorgverleners in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Dit webinar is nu gratis terug te kijken!

Ja, ik wil dit webinar gratis terugkijken!

De nieuwste Klik: editie 4

Het vierde 2023-nummer van Klik is eind mei verschenen en heeft als thema 'Kennis over syndromen'. Daarin lees je verhalen over omgaan met ander gedrag bij zeldzame genetische aandoeningen en een andere seksuele beleving bij mensen met een verstandelijke beperking.

Verder artikelen over werken aan duurzaamheid in de gehandicaptenzorg, een moeder die begeleider wordt en de aanpak van zelfverwonding. En natuurlijk de columns van de seksuoloog, gedragsdeskundige en arts verstandelijk gehandicapten. En nog veel meer!

Elke week het belangrijkste nieuws in jouw inbox?

Ben jij nieuwsgierig en wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Wij versturen wekelijks een nieuwsbrief. Ruim 5.000 collega's binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg ontvangen hem al!

Kennisthema's

Via de Klik Kennisthema's vind je nieuws en artikelen over verschillende thema's binnen de verstandelijk gehandicaptensector.
Staat er niet tussen wat je zoekt? Probeer dan eens onze zoekfunctie bovenaan de website! 

Autisme en verstandelijke beperking of handicapBeleid en verstandelijk gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en communicatie - gehandicaptenzorgCorona virus en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgGezondheid en verstandelijke beperking / gehandicaptenzorgLoopbaan en verstandelijke beperking / in de gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en ouder worden / gehandicaptenzorgVerstandelijke beperking en probleemgedrag in de gehandicapten zorgVerstandelijke beperking en seksualiteit / in de gehandicaptenzorg