Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vanaf € 147,- incl. btw

Inschrijven mogelijk t/m 28 november 2022

Algemeen

Tijd: 09.30 - 12.30 uur
Specialisme: Begeleiders en andere professionals in de verstandelijk gehandicaptenzorg die ondersteuning bieden aan mensen met een lichte verstandelijke beperking.
Deelnamekosten webinarreeks
(3 webinars): *   
€ 147,- voor abonnees van Klik 
€ 225,- voor niet-abonnees 
Deelnamekosten per webinar:      € 49,- voor abonnees van Klik 
€ 75,- voor niet-abonnees 
Aantal deelnemers: Max. 35 deelnemers om voldoende interactie te kunnen garanderen.

* Prijzen zijn inclusief BTW en cursusmateriaal. 

Middelengebruik en verslavende gewoonten als gamen hebben een grote impact op personen met een licht verstandelijke beperking (lvb) en hun omgeving. Tijdens het eerste webinar van deze webinarreeks leer je meer over de achtergrond van verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking en wat deze doelgroep triggert. Want pas als je dit helder voor ogen hebt, start het besef welke hulpverlening het beste past. In het tweede webinar leer je welke drugs en verslavende gewoonten een grote verleiding zijn voor mensen met een licht verstandelijke beperking en wat voor effect ze hebben. En tijdens het derde en laatste webinar van de webinarreeks bespreken we praktische handvatten en hulpverleningstechnieken. Hierbij komen onder andere motiverende gespreksvoering, oplossingsgericht werken en 'de cirkel van gedragsverandering' aan bod.

De webinarreeks bestaat uit drie leerzame, praktische en interactieve bijeenkomsten via Zoom, waarbij gebruik wordt gemaakt van filmpjes, digitale hulpmiddelen en quizzen. Tijdens de webinars is er veel ruimte voor eigen inbreng en vragen.

Je krijgt met deze webinarreeks antwoord op de vragen:      voorlichtingskoffers_middelengebruik_1_claudia_kaagman.jpg
✔   Wat voor verslavende gewoonten zijn een grote verleiding voor mensen met een licht verstandelijke beperking en hoe ga je hier mee om?
✔   Hoe bespreek je middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking?
✔   Welke technieken zet je in om de juiste ondersteuning te kunnen bieden?
     
De webinars kunnen los van elkaar of als webinarreeks worden gevolgd.  

Programma

Webinar 1: Een kijkje in de wereld van cliënten met lvb & verslaving
Dinsdag 27 september 2022 | 09.30 tot 12.30 uur
Aan de hand van films en quizzen verkennen we wie de persoon met een licht verstandelijke beperking is en hoe je signaleert dat er bij hen een verslavingsprobleem speelt. Wat maakt deze doelgroep kwetsbaar voor het ontwikkelen van een verslaving? Wanneer is iemand daadwerkelijk verslaafd en hoe werkt verslaving in de hersenen van een lvb’er? Je ontdekt wat deze doelgroep triggert, zodat je ook weet welke hulpverlening past.

Webinar 2: De middelen
Dinsdag 1 november 2022 | 09.30 tot 12.30 uur
In dit praktische webinar bespreken we verschillende verslavende middelen: tabak, alcohol, cannabis, XTC, speed, cocaïne en gamen/internet. Aan bod komen de werking, de beschikbaarheid en de risico’s, toegepast op de doelgroep: waarom is dit middel aantrekkelijk voor mensen met een licht verstandelijke beperking en welke risico’s lopen zij? En op de begeleiding: wat vraagt dit van jou als begeleider qua voorlichting en ondersteuning? Tenslotte staan we ook stil bij de voortdurende aanvoer van nieuwe drugssoorten en hoe je hiervan op de hoogte kunt blijven.

Webinar 3: Hulpverlening op maat
Dinsdag 29 november 2022 | 09.30 tot 12.30 uur
Hoe kun je mensen met een licht verstandelijke beperking en een verslaving helpen? Welke methodieken sluiten aan? Je krijgt uitleg en praktische tools bij de zelfdeterminatie theorie, de cirkel van gedragsverandering, het oplossingsgericht werken en de motiverende gespreksvoering, zodat je mensen met een licht verstandelijke beperking en verslavingsproblemen ondersteuning op maat kunt geven. Ook kijken we naar je rol als begeleider: denk jij bijvoorbeeld wel eens na over je voorbeeldfunctie?

Na de webinarreeks krijg je een hand-out met verwijzingen naar hulpmiddelen en een samenvatting van de hulpverleningstechnieken toegestuur

Sprekers

Verslavingsdeskundige, trainer en coach in de verstandelijk gehandicaptenzorg