Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zzp’ers met strafblad aan het werk in de pgb-zorg

16 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

In de zorg zijn steeds vaker zzp’ers aan het werk. Op zich is daar niets mis mee, ware het niet dat er onder deze zelfstandigen behoorlijk wat mensen met een strafblad zitten. Dat geldt ook voor ondernemers in de pgb-zorg. Hoe komen die nou aan een VOG? Helaas blijkt de controle op diploma’s en VOG’s nog niet op orde te zijn en spelen ook malafide uitzendbureaus een belangrijke rol.

Het overheidsplatform Zicht op Ondermijning heeft nieuwe cijfers uitgebracht die door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws zijn geanalyseerd. Hieruit kwam naar voren dat ruim 4 procent van alle aanbieders in de pgb-zorg in de laatste tien jaar veroordeeld is voor drugsdelicten, fraude en oplichting. In 2020 hadden 5750 pgb-zorgverleners een strafblad.

Criminelen
In de gemeente Ede waren er al langer signalen dat er criminele zzp’ers actief waren in de zorg. Het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland deed daarom onderzoek en ontdekte dat er zorg-zzp’ers actief zijn die veroordeeld werden voor onder meer zware mishandeling, witwassen, bedreigingen en zelfs een zedendelict. Het RIEC Oost-Nederland onderzocht 87 zzp’ers waarvan er 28 eerder flink in de fout gingen: in totaal werden 192 veroordelingen gevonden bij deze 28 personen.

Dekmantel
Burgemeester Verhulst van de gemeente Ede noemt de zorg een dekmantel voor deze criminelen. Worden ze ’s nachts ergens staande gehouden, dan hebben ze als excuus dat ze net op weg naar het werk waren, of daar juist vandaan kwamen. De burgervader vreest dat de uitkomst slechts het topje van de ijsberg is. Hij roept op om de barrière om zzp’er in de zorg te worden te verhogen, bijvoorbeeld door betere monitoring van diploma’s en VOG’s.

De onderzoekers van het RIEC Oost-Nederland stellen dat hun gegevens op zichzelf staan. Je mag er niet uit concluderen dat er onder de in totaal 168.000 zzp’ers in de zorg veel personen met een strafblad zitten. Toch hebben zij redenen om aan te nemen dat het een landelijk probleem is.  |

Lees meer over de aanpak van fraude met valse diploma’s en VOG’s.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!