Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zzp-ers in de knel

1 december 2010 Door de redactie Geen reacties

De vijf- tot tienduizend verpleegkundigen en verzorgenden die als zzp-er (zelfstandige zonder personeel) in de zorgsector hun vak uitoefenen, komen al twee jaar lang onvoldoende aan de bak. Veel zorg die ze willen verlenen mag niet uit de Awbz of de Zorgverzekeringswet worden gefinancierd.

Door de regelgeving in de Zorgverzekeringswet en de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz)kampen zelfstandige zorgprofessionals met een tekort aan toegestaan werk en dreigen zij de sector te verlaten. In een open brief aan de minister van volksgezondheid benoemen de beroeps- en brancheorganisaties deze problematiek en vragen zij om een oplossing. Enkele voorbeelden van zorg die niet mag worden geleverd door zelfstandige zorgverleners:

  • * Zorg in natura in de reguliere thuiszorg
    * Verpleegkundige thuiszorg
    * Zorg aan ouderen, personen met psychische klachten of sociaal minder vaardige mensen die niet kunnen omgaan met het persoonsgebonden budget voor thuiszorg.
    * Specialistische zorg aan kinderen verschuift in 2012 van de Awbz naar de Zorgverzekeringswet. Zzp-ers leveren die zorg nu via het persoonsgebonden budget. Vanaf 2012 mogen zij deze zorg niet meer leveren.

De brief van de zzp-ers aan de overheid is te lezen op www.dezorgprofessional.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!