Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zwarte lijst vrijwilligers

14 november 2007 Door de redactie Geen reacties
Minister Hirsch Ballin van Justitie wil een ‘zwarte lijst’ opstellen van vrijwilligers die gedragsregels inzake seksueel misbruik van kinderen hebben overtreden. De Nederlandse organisatie vrijwilligers zal de regels opstellen, en die moeten dan voor iedereen gelden. Het is de bedoeling dat vrijwilligersorganisaties ze overnemen; als iemand de regels overtreedt dient hij ‘ontslagen’ te worden en op de landelijke ‘referentielijst’ (zoals die officieel heet) gezet.

Maar dat kan natuurlijk tot problemen leiden: mensen worden veroordeeld zonder rechtszaak of rechter. Het zou het enthousiasme voor vrijwilligerswerk wel eens een ernstige knauw kunnen geven. De minister schrijft zelf aan de Tweede Kamer: ‘De lijst zal dus ook personen vermelden die weliswaar geen strafbare feiten hebben gepleegd, maar zich niet aan de gedragsregels hebben gehouden.’

Verenigingen kunnen zelf beslissen of ze van alle, of van sommige aspirant-vrijwilligers een ‘verklaring omtrent het gedrag’ (verklaring van goed gedrag) vragen. Het ministerie wil voor vrijwilligers de prijs van zo’n verklaring verlagen: 20 in plaats van 30 euro.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!