Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zwartboek over gebrek aan banen voor arbeidsgehandicapten

17 april 2012 Door de redactie Geen reacties

Politieke partijen in Den Haag hebben een zwartboek gekregen van Fnv bondgenoten en Abvakabo fnv met reacties van tientallen grote werkgevers op de vraag of er extra banen voor Wajongers en WSW'ers komen. De meeste bedrijven, waaronder Philips, de Bijenkorf, Ns en Klm, zeggen dat ze niet in staat zijn meer arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen. Of ze denken dat het niet werkt als deze mensen worden 'opgedrongen' aan bedrijven.

Deze week behandelt de Tweede kamer de 'Wet werken naar vermogen.' Kernpunt hierin is dat veel mensen met een arbeidshandicap aan de slag kunnen bij reguliere werkgevers. Veel grote bedrijven zeggen echter niets af te weten van de afspraak die staatssecretaris De Krom van Sociale zaken met de werkgeversvereniging heeft gemaakt over het creëren van minstens 5.000 arbeidservaringsplaatsen.

Gemeentes
Uit de steekproef van de vakbonden blijkt dat de banen ver te zoeken zijn. Dat is de conclusie van Fnv bondgenoten en Abvakabo fnv. Bijna alle gemeentes vrezen dat ze in grote moeilijkheden komen door de invoering van de Wet werken naar vermogen (Wwnv). Veel mensen hebben de petitie van de Fnv daarover getekend (ruim 100.000).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!