Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zwakste lezertjes moeten niet oefenen op fouten

30 mei 2012 Door de redactie Geen reacties

Als kinderen leren lezen, gaat vaak veel aandacht uit naar de fouten die zij maken. Dáár wordt op geoefend. Maar dat is niet altijd zinvol, stelt Esther Steenbeek-Planting, onderzoeker psycholinguïstiek aan de rijksuniversiteit in Nijmegen. Totdat kinderen het niveau hebben bereikt dat ze eind groep 3 zouden moeten hebben, is het beter om vooral te oefenen op wat goed gaat.

Esther Steenbeek-Planting deed onderzoek onder de allerzwakste lezers: kinderen met dyslexie of andere leesproblemen. En ze concludeert: het oefenen op fouten heeft pas zin vanaf het punt dat een kind het leesniveau bereikt heeft dat het zou moeten hebben aan het eind van groep 3. Daarvoor kunnen onderwijzers (en ouders) beter oefenen op wat het kind goed af gaat.

"Als je met zwakke lezers onder dat eind-groep-3-niveau oefent op wat goed gaat, gaan ze sneller en preciezer lezen. Vooral dat sneller lezen is bijzonder, want meestal wordt er, als het gaat om leestraining voor de allerzwakste lezers, geen vooruitgang gevonden in leessnelheid."

Inslijpen
Het lijkt erop dat zwakke lezers gebaat zijn bij eerst een periode van 'inslijpen', waardoor ze een steviger basis krijgen voor hun verdere 'leescarrière'. "Het is een kwestie van werken van grof naar fijn. Als de basis goed is, kun je gaan werken aan de finesses."

En dat betekent dat vanaf het eind-groep-3-leesniveau wél geoefend moet worden op fouten. "Maar die krijgen kinderen daarna dan ook sneller onder de knie."

Leessnelheid
Is het eigenlijk erg als jonge kinderen niet vlot kunnen lezen? Ja, zegt Steenbeek-Planting, die op 8 juni promoveert op haar onderzoek. Want kinderen halen die leessnelheid later niet of slechts met de grootst mogelijke moeite in. "Kinderen met leesproblemen groeien daar niet overheen. En slechte lezers kunnen op de basisschool vaak nog wel aardig meekomen, maar op de middelbare school, als er steeds langere teksten gelezen moeten worden, lopen ze er keihard tegen aan dat ze het tempo niet bij kunnen benen."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!