Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zwaar autistisch meisje vindt haar stem

23 maart 2011 Door de redactie Geen reacties

"Mensen kijken naar mij en denken dat ik dom ben, omdat ik niet kan praten. Wat ik wil? Ik wil net als alle andere kinderen zijn, maar dat kan ik niet, want ik ben Carly." De 14-jarige Canadese Carly werd tot haar 11e als zwaar verstandelijk gehandicapt beschouwd. Ze leerde via de computer communiceren over hoe ze de wereld ervaart.

Haar ouders probeerden elke therapie uit die ze maar konden vinden, Carly was en bleef een kind dat niet sprak, nauwelijks communiceerde, dat zichzelf verwondde en vaak uitzinnige buien had. Tot op een dag een communicatietherapeut haar voor een laptop zette. Uit zichzelf begon Carly, zonder hulp van anderen, woorden te typen: HURT (pijn) en HELP.

Ze is nu 14, en communiceert met prachtige volzinnen op haar laptop over alles wat haar beweegt en dwars zit. Haar ouders en tweelingzus hebben nu goed contact met haar. De mogelijkheid om over zichzelf te vertellen heeft Carly veel rust gebracht, hoewel haar autisme haar parten blijft spelen. Carly geeft hulpverleners en andere ouders daarnaast een boeiende inkijk in hoe mensen met autisme hun leven en de wereld ervaren.

Bekijk Carly's eigen website

Carly op YouTube.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!