Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zozijn en ROC Landstede starten nieuwe praktijkopleiding voor de gehandicaptenzorg

27 februari 2019 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Zozijn en het Overijsselse ROC Landstede starten in september met een gezamenlijke opleiding die inspeelt op de krappe arbeidsmarkt in de zorg. De opleiding laat studenten veel meer in de praktijk leren. Aan het eind van de opleiding maken zij kans op een vast contract bij Zozijn.

De praktijkroute Zozijn-Landstede Maatschappelijke zorg niveau 4 duurt drie jaar en bestaat uit twee delen. In de eerste twee jaar lopen studenten stage bij Zozijn via de beroepsopleidende leerweg (BOL). Het laatste jaar combineren zij een arbeidsovereenkomst bij de zorgorganisatie met school, de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

Het voordeel van deze opleiding is volgens Jan Andriessen, regiodirecteur Zozijn, dat de organisatie al in een vroeg stadium potentiële medewerkers kennis laten maken met de praktijk. “Studenten leren bovendien over onze visie en methodieken, waarmee ze na de opleiding over voldoende kennis en vaardigheden beschikken om direct aan de slag te kunnen bij onze organisatie.

De samenwerkingsintentie is kortgeleden ondertekend door Gerrard Vinke, directeur van Landstede, en Andriessen.


Samenwerking met onderwijs
Zo’n praktijkopleiding zoals Zozijn en Landstede deze vanaf het komende schooljaar gaan bieden, is een ontwikkeling die na 2007 in een stroomversnelling is geraakt. Voor die tijd kozen studenten voor een brede zorgopleiding, waarbij ze konden kiezen voor alle sectoren in de zorg. Door de samenwerking met het onderwijs te zoeken kan
de gehandicaptenzorg veel meer invloed uitoefenen op de opleiding. Bij Ipse de Bruggen begon in 2013 een praktijkleercentrum in Nieuwveen, dat een mooie oplossing bleek voor het tekort aan stageplekken als voor de extra handen die nodig waren.

In 2016 ging Amerpoort samenwerken met MBO Amersfoort in
Leerhuis Hoenderberg. Studenten draaien steeds drie weken mee in woongroepen en op de dagbesteding en krijgen daarna een week les op school. Een jaar later is die samenwerking uitgebreid, waardoor de studenten voortaan ook bij drie dagbestedingslocaties terecht kunnen op de zorgboulevard voor de School voor Welzijn en School voor Gezondheidszorg.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!