Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgwoonboerderij experimenteert met licht en geluid voor betere zorg

1 februari 2017 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Philadelphia werkt hard aan technologische ontwikkelingen die het leven veraangenamen. Woonzorgboerderij Groot Schutterhoef in Leusden fungeert daarbij als ‘Living Lab’. Deze boerderij, met 40 ‘zorgintensieve’ bewoners, is in samenspraak met belangenbehartigers en medewerkers grondig verbouwd en heropent op 4 februari haar deuren. Begeleiders experimenteren er onder andere met een licht en geluidsplan dat de gemoedstoestand van cliënten ‘op maat’ activeert.

Terwijl buiten de laatste hand wordt gelegd aan de bestrating van de woonzorgboerderij voor de 40 ernstig meervoudig beperkte bewoners, laat locatiemanager Elize Heuveling binnen de nieuwste snufjes zien. “Tot kortgeleden was technologie om het welzijn van bewoners te verbeteren heel duur, maar wij hebben nu een combinatie van verschillende consumentenproducten ‘aan elkaar geknoopt’ en dat testen we. Wij zijn bij mijn weten de eerste zorgorganisatie die dat op deze manier doet.’’

klik_2_2017_actueel_groot_schutterhoef.jpg

Discoscenario
Op alle belangrijke plekken in Groot Schutterhoef zijn Hue lampen van Philips opgehangen. Met een swipe over de iPad kan een medewerker per bewoner de juiste sfeer voor het juiste moment kiezen. Sommige bewoners zijn gebaat bij nabootsing van daglicht, anderen kunnen voor een bepaalde activiteit extra geprikkeld worden, terwijl er in dezelfde ruimte bij dimlicht ook wordt ‘gesnoezeld’. De lampen kunnen van kleur veranderen, de afdeling Automatisering & Informatisering van Philadelphia heeft op basis daarvan allerlei lichtscenario’s gemaakt. Er is zelfs een discoscenario.

Maar er is meer. Via een Sonos-systeem zijn er ook persoonlijke muzieklijsten gemaakt. Met dezelfde iPad kan er per bewoner op die manier een licht en geluidsplan worden gemaakt. Zo is er een bijna blinde cliënt die van Michael Jackson houdt. Hij ervaart het verschil tussen licht en donker en wordt geprikkeld met licht en muziek. Door minder te slapen voelt hij zich beter en schiet hij minder snel in een insult.


Alles verbinden
Sfeer is erg belangrijk, zowel voor bewoners als begeleiders. Met dat in het achterhoofd wordt de komende tijd op Groot Schutterhoef ook geëxperimenteerd met beacons. Dat zijn kleine apparaatjes die bijvoorbeeld op een rolstoel worden geklikt. De detector bepaalt waar de bewoner zich bevindt en activeert automatisch de bijbehorende sfeer. De iPad wordt dan overbodig. Elize Heuveling: ‘’Uiteindelijk willen we alles verbinden. Als Pietje bijvoorbeeld in een snoezelbed ligt gaat zijn favoriete muziek aan en een lampje uit.”

groot_schutterhoef_2.jpg

Onderzoek
Het licht- en muziekplan lijkt een succes op Groot Schutterhoef. Medewerkers zien het positieve effect en ook ouders zijn enthousiast. Philadelphia gaat onderzoek doen naar de effecten.

Ook de splinternieuwe ‘Beleeftuin’ die op 4 februari feestelijk wordt onthuld zit vol snufjes die de bewoners activeren. Ondertussen worden alweer nieuwe plannen ontwikkeld. “We willen bijvoorbeeld testen met spraakherkenning. Bepaalde werkzaamheden kunnen zo makkelijk worden geregistreerd en in het Elektronisch cliënten dossier (Ecd) worden gezet. Er is zoveel mogelijk, je moet het alleen even weten!”

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!