Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgverzekeraars krijgen meer geld voor chronisch zieken

19 juni 2015 Door de redactie Geen reacties

Minister Edith Schippers (Vws) heeft nieuwe maatregelen gepresenteerd die zorgverzekeraars stimuleren zich meer op chronisch zieken en andere kwetsbare verzekerden te richten. Zorgverzekeraars krijgen meer geld als zij meer chronisch zieken als verzekerde hebben. Daarmee wordt het vanaf 2016 voor zorgverzekeraars meer lonend om te investeren in de beste zorg voor deze cliënten.

In een brief over deze maatregelen legt Schippers uit dat de compensatie voor verzekeraars (risicoverevening) wordt gewijzigd. Met deze risicoverevening verdeelt de overheid voorafgaand aan het jaar geld over zorgverzekeraars op basis van de verwachte kosten van hun verzekerden. Een zorgverzekeraar met veel chronisch zieken krijgt nu meer geld, een zorgverzekeraar met veel gezonde verzekerden krijgt minder geld.

Hoge vergoeding
Zorgverzekeraars zullen in 2016 met de nieuwe maatregelen voor bijna 350 duizend extra chronisch zieken een hogere bijdrage ontvangen. Deze bijdrage is gelijk aan de verwachte kosten van die verzekerden. In totaal komt het aantal verzekerden waarvoor verzekeraars een relatief hoge vergoeding krijgen op ruim 4 miljoen.

Door de verbetering van de risicoverevening ontvangen verzekeraars een steeds hogere bijdrage voor hun chronisch zieke verzekerden. Ter illustratie: voor een oudere met meerdere chronische aandoeningen krijgt een verzekeraar een bijdrage van bijna 20 duizend euro, terwijl de bijdrage voor een jonge en gezonde hoogopgeleide slechts enkele honderden euro's is.

Goede zorg
Zo loont het voor zorgverzekeraars meer om zich te richten op chronisch zieken in plaats van jonge en gezonde mensen. Zij kunnen dat doen door bij de inkoop van zorg meer rekening te houden met de behoeften van chronisch zieken en betere afspraken met zorgaanbieders te maken over kwalitatief goede en beter afgestemde zorg voor deze groepen.

Betere kwaliteit, bijvoorbeeld vroegtijdiger behandelen en minder nabehandelingen, kan leiden tot lagere kosten. Dat voordeel kunnen verzekeraars teruggeven aan premiebetalers. In de toekomst kunnen zorgverzekeraars verder nog speciale polissen en/of vermindering van het eigen risico bij aangewezen aanbod gaan aanbieden.

Deze aanzienlijke aanpassing van de risicoverevening is een nadere uitwerking van het eerder dit jaar gepresenteerde pakket maatregelen 'Kwaliteit loont'. Lees de kamerbrief waarin Schippers de Tweede Kamer over de maatregelen heeft geïnformeerd, of lees de samenvattingen van de resultaten van onderzoeken naar risicoverevening.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!