Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgvakbonden en werkgevers trekken samen aan de bel over personeelskrapte

6 juli 2022 Door de redactie Geen reacties

Tweede Kamerleden kregen dinsdag 5 juli een pamflet aangeboden van een delegatie bestaande uit vakbonden en werkgeversorganisaties in de zorg. Nooit eerder stonden zij schouder aan schouder voor één doel: meer geld voor verbetering van arbeidsvoorwaarden in de zorg. “Voer de SER-adviezen integraal en met spoed uit”, zo luidde de boodschap.

De salarissen in de zorg lopen gemiddeld 9 procent achter op lonen in de marktsector. Om die loonkloof te overbruggen is veel geld nodig, minimaal 2,5 miljard euro. “Willen we de zorg toegankelijk en op peil houden, dan valt of staat dat met voldoende en gemotiveerde zorgprofessionals. Die verdienen de juiste arbeidsvoorwaarden”, aldus Kitty de Jong, vicevoorzitter FNV.

Zowel de werkgeversorganisaties als de vakbonden zijn aan de slag gegaan met de adviezen uit het SER-rapport ‘Aan de slag voor de zorg’. Ze vinden dat de overheid, financiers en systeempartijen dit ook moeten doen, integraal én met spoed. Alleen dan kunnen de adviezen effect hebben zodat voldoende zorgprofessionals behouden blijven, zo melden de partijen. De zorg moet ook aantrekkelijker gemaakt worden als sector om in te werken, juist omdat er al een personeelstekort is en dit in de komende jaren verder zal toenemen.

Verbeteringen
In het pamflet dat de Tweede Kamerleden kregen stonden de vijf belangrijkste aanbevelingen uit het SER-advies:

  1. Vergroot de professionele ruimte van en voor zorgmedewerkers.
  2. Verbeter de mogelijkheden voor scholing, ontwikkeling en loopbaanperspectief en maak hiervoor geoormerkt geld vrij.
  3. Behoud medewerkers door betere stageplekken te bieden en maak hiervoor financiering mogelijk.
  4. Vergroot de waardering en betrokkenheid door structureel extra geld vrij te maken om de beloningen te verbeteren.
  5. Betrek zorgmedewerkers bij technologische en sociale innovaties, zodat de technologie is aangesloten op de werksituatie.

Het aanbieden van het pamflet was een initiatief van vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU’91 en FBZ en werkgeversorganisaties ActiZ, NVZ, VGN, de Nederlandse ggz en NFU. Namens de VGN was Boris van der Ham aanwezig.  |

Lees de inhoud van het pamflet op de website van FNV Zorg & Welzijn.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!