Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgsector weet niet hoe je vrijwilligers zoekt

24 oktober 2011 Door de redactie Geen reacties
Veel zorgorganisaties kennen geen handreikingen en methodieken voor verwerving en behoud van vrijwilligers, en weten ook niet hoe ze die in praktijk moeten brengen. 98% van de zorgorganisaties is niet bekend met succesvolle methodes in andere sectoren om vrijwilligers te werven en te binden. Dit blijkt uit het nieuwe Verwey Jonkeronderzoek Leren van elkaar, over vrijwilligers in sport, welzijn en zorg. In de zorgsector is de verhouding tussen vrijwilligers en professionals ongeveer 50-50. Vrijwilligers zijn gemiddeld 54,9 jaar, de meesten blijven langer dan 5 jaar verbonden aan de  organisatie, 81% is vrouw, 85% is autochtoon, en ze doen vooral werkzaamheden als begeleiding en vervoer, vriendschappelijk huisbezoek, gastvrouw, en hulpverlener en in mindere mate als bestuurder en organisator. 58% van de organisaties heeft te weinig vrijwilligers, 39% heeft er genoeg.

Vissen in dezelfde vijver
Het tekort wordt vooral veroorzaakt doordat er te weinig nieuwe vrijwilligers worden aangetrokken. In de zorg wordt bij het werven van nieuwe vrijwilligers vooral gebruik gemaakt van de netwerken van de al bestaande vrijwilligers. “Door deze aanpak wordt steeds opnieuw in dezelfde vijver gevist, en worden geen nieuwe stuwmeren aangeboord.”
De zorgsector zou bij het zoeken van vrijwilligers veel meer gebruik kunnen maken van de kennis van andere sectoren. Het rapport bevat tips voor de verschillende sectoren.

Bestel het rapport Leren van elkaar in sport, welzijn en zorg op www.verwey-jonker.nl. Prijs 9,50 euro. Het rapport is daar ook gratis te downloaden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!