Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgrobot Maatje helpt cliënten zelfstandiger te worden

17 april 2019 Door de redactie Geen reacties

Een zorgrobot die dankzij 4G data overal mee naartoe kan als een echt maatje, om zo cliënten te helpen zelfstandiger te leven. Dat is de nieuwe zorgrobot die Smartrobot Solutions heeft ontwikkeld en die bij ’s Heeren Loo als proef is ingezet.

Zorgrobot Maatje is momenteel gekoppeld aan Rick, een cliënt die graag nog zelfstandiger wil worden. De robot staat nu nog op een centrale plek in huis, waar hij het dagprogramma uitspreekt en gebruikt daarbij bewegingen. De robot helpt Rick afspraken herinneren, zodat begeleiders dat niet meer hoeven te doen.

De afspraken worden door een begeleider, familielid of verzorger toegevoegd via een app op de telefoon. Je kunt ook ‘praten’ met Maatje. Wanneer je ‘weerbericht’ zegt, vertelt de robot wat de temperatuur is en of je een jas aan moet of niet. Maatje kan ook muziek afspelen en dansen, of bewegingsoefeningen voordoen.

Alarm
Verder heeft de robot een alarmfunctie. Stel dat Rick niet met Maartje heeft ‘gesproken’ op een bepaald tijdstip, dan kan de robot een bericht naar de begeleider sturen.

De robot heeft nog veel meer in zich, maar is nog in ontwikkeling. Dat is een proces waarin ’s Heeren Loo ook nauw betrokken wordt. Zo is het mogelijk om via een camera in het hoofd van Maatje mee te kijken, zijn hoofd te besturen en hem te laten lopen. Ook kan een cliënt met de robot bellen, zodat hij of zij de stem van zijn verzorger of familielid hoort.

In de proefperiode is Maatje steeds bij Rick, maar het doel is om de zorgrobot bij meer cliënten in te gaan zetten in hun streven naar meer zelfstandigheid.

Alphamini
Overigens maakt een zelfde soort robot onder de naam Alphamini ook al enige tijd deel uit van het sociale robotica programma van Stichting Philadelphia Zorg en wordt daar ook getest en ontwikkeld vooral voor de sociale interactie met cliënten.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!