In de Landelijke Monitor Zeggenschap 2024 zijn voor het eerst de resultaten uit de gehandicaptenzorg meegenomen. Er was nu voldoende respons uit deze sector. Uit de monitor blijkt dat er nog weinig zeggenschap wordt ervaren in de gehandicaptenbranche, maar die wens is er wel. Ook zouden de respondenten meer autonomie willen.
Voor we wat dieper in de materie duiken, is het goed even stil te staan bij wat zeggenschap nou eigenlijk inhoudt. Met zeggenschap wordt bedoeld dat je zelf kunt beslissen als het gaat over je beroep en dat je inspraak en invloed krijgt en neemt wanneer zaken jouw beroep raken.
‘Hoe meer zeggenschap professionals hebben, hoe minder snel zij overwegen om een andere baan te zoeken’
De Landelijke Monitor Zeggenschap bevraagt respondenten over diverse aspecten van zeggenschap: wat ervaren ze, waar zijn ze positief over en wat kan juist beter? Wat volgens de monitor duidelijk naar voren komt is de samenhang tussen zeggenschap en de vertrekintentie: hoe meer zeggenschap professionals hebben, hoe minder snel zij overwegen om weg te gaan en een andere baan te zoeken.
In de gehandicaptenzorg is de ervaren zeggenschap laag. En inderdaad: de vertrekintentie is vrij hoog: 27,1 procent tegenover het gemiddelde van 21 procent, gemeten onder alle respondenten van de monitor.
Minst positief
Er zijn diverse domeinen waarop de gehandicaptenzorg het laagste scoort in de monitor. Zo zijn de respondenten uit onze sector het minst positief over
Ook de kwaliteit van zeggenschap op individueel niveau wordt in de gehandicaptenzorg het minst positief beoordeeld.
Meer lezen
Er lijkt dus werk aan de winkel. Gelukkig zijn er diverse handvatten die je kunt gebruiken om jouw zeggenschap te versterken. Maar wil dit slagen, dan zal ook de organisatie erin mee moeten. Meer hierover lees je op de website van het Landelijke Actieplan Zeggenschap. |