Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgorganisaties testen voordeliger alternatief voor dure slaaprobot

31 augustus 2022 Door de redactie Geen reacties

Onder de noemer Project Nachtrust hebben de zorgorganisaties S&L Zorg, SDW en Sovak gezamenlijk onderzoek gedaan naar hulpmiddelen die de nachtrust van cliënten zouden kunnen verbeteren.

Een van de ideeën was een goedkoper alternatief vinden voor de best prijzige slaaprobot Somnox (vanaf 399 euro), namelijk een hartslagknuffel. Men kwam uit op de Fisher Price-knuffel Bedtijd Otter (42,99 euro). Beide hulpmiddelen maken gebruik van ademhalingssimulatie, waardoor een cliënt de rustige ademhaling kan overnemen om makkelijker in slaap te vallen.

Een bewoner testte zowel de Somnox als de Bedtijd Otter en merkte nauwelijks verschil. De Somnox hield wat fijner vast en werd als minder kinderachtig ervaren door een volwassene. Maar het effect was bij beide hetzelfde.

De conclusie van de betrokken zorgorganisaties is dat het dan logischer is om voor het goedkopere alternatief gaan, een knuffel die ook nog eens wasbaar is (in tegenstelling tot de Somnox). S&L Zorg, SDW en Sovak, die al enige tijd samenwerken onder de naam Samen Onbeperkt, gaan de komende tijd uitzoeken of meer bewoners baat hebben bij de Bedtijd Otter.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!