Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgorganisaties luisteren niet goed

24 februari 2010 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking en hun familie vinden dat zorgorganisaties te weinig luisteren naar hun wensen bij het zoeken naar een woning, werk of zorg. Hoger opgeleide familieleden voelen zich minder gehoord dan lager opgeleiden.

Mogelijk omdat de eersten kritischer, veeleisender en mondiger zijn. Janneke Barends promoveert aanstaande vrijdag in Tilburg op onderzoek naar de mate waarin cliënten en familie zich gehoord voelen. Ze adviseert zorgorganisaties meer rekening te houden met het opleidingsniveau van ouders. Em zij ontwikkelde een instrument om de kwaliteit van zorgtrajecten te meten.

Het instrument heet Qualitra-id(-p) en het meet of cliënten en hun families tevreden zijn over de kwaliteit van zorgtrajecten. Het bestaat uit een mondeling interview voor mensen met een verstandelijke beperking zelf en een schriftelijke vragenlijst voor verwanten. Veel cliënten zeiden tijdens de interviews dat professionals te weinig met hen persoonlijk spreken. Ook voelen ze zich te weinig betrokken bij de besluitvorming. Bovendien krijgen ze onvoldoende informatie over welke zorg mogelijk is, zodat ze die niet kunnen uitproberen.

Uit het schriftelijke onderzoek onder verwanten wordt duidelijk dat het aantal dienstverlenende instanties waarmee mensen mee te maken hebben, invloed heeft op hun oordeel. Verwanten die met maximaal vijf instanties te maken hebben gehad, zijn tevredener dan mensen die afhankelijk zijn van meer organisaties.

The quality of care and service trajectories for people with intellectual disabilities: The development of the Qualitra-id(-p). Proefschrift van Janneke Barends. Voorafgaand aan haar promotie wordt aan de Tilburgse universiteit een congres over het onderwerp gehouden: www.tranzo.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!