Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgorganisaties investeren in meer kennis over slaap

13 april 2021 Door de redactie Geen reacties

Slaap is belangrijk voor het herstel van je lichaam en het verwerken van alles wat je overdag meemaakt. Voor mensen met een verstandelijke beperking is een goede nachtrust echter niet vanzelfsprekend. Daarom is binnen de Innovatie-impuls aandacht voor het thema ‘Lekker slapen’, waar verschillende zorgorganisaties aan deelnemen, waaronder Zozijn en De Zijlen. Daar hield artsvg en slaapdeskundige Annelies Smits een online kennissessie over slaap.

Het vergroten van de kennis over slaap is een van de onderdelen binnen het project Slaap lekker. Wist je dat je langer zonder voedsel kunt dan zonder slaap? Dat geeft het belang van slaap al meteen aan. Helaas heeft 100 procent van de mensen met een ernstige meervoudige beperking slaapproblemen. Bij kinderen met een verstandelijke beperking is dit 80 procent en van de volwassenen met een verstandelijke beperking gaat het om 60 procent. Het is essentieel dat hier aandacht voor is en getracht wordt die problemen te verminderen.

Zozijn heeft vier proeflocaties waar stap voor stap met een klein aantal cliënten gekeken wordt naar wie er slaapproblemen heeft. Bij hen worden slaapmetingen gedaan en aanvullende vragen gesteld voor meer achtergrondinformatie. Soms kan de oplossing heel simpel zijn: een lichte kamer beter verduisteren, bijvoorbeeld.

Te lang slapen
Volgens Annelies Smits, arts verstandelijk gehandicapten bij De Zijlen, slapen veel cliënten eigenlijk te lang. Hierdoor zijn ze overdag moe en vallen ze tussendoor regelmatig in slaap. Dit maakt het dan ’s nachts vaak weer lastiger om de slaap te vatten en zo is de cirkel rond. Het basisritme van dag en nacht is niet met elkaar in balans. Deze cliënten zouden overdag actiever moeten zijn om in de nacht weer de juiste behoefte aan slaap te krijgen.

Slapen is een hersenfunctie
Het is niet zo vreemd dat mensen met een verstandelijke beperking problemen met slaap kunnen hebben. Slaap is immers een hersenfunctie en bij hen daardoor minder ontwikkeld. In een filmpje op de site van Zozijn geeft Annelies hier meer uitleg over.

Er zou meer aandacht in de ondersteuningsplannen moeten zijn voor de zorg in de nacht. Want ook dat gebeurt er veel. Wanneer dag- en nachtondersteuning beter op elkaar afgestemd zijn, kun je slaapproblemen ’s nachts beter begrijpen en bijvoorbeeld deels te verhelpen door overdag actiever te zijn, aldus Annelies.

De Zijlen
Zorgorganisatie De Zijlen is eveneens deelnemer aan Lekker slapen van de Innovatie-impuls. Daar gaf Annelies vorige maand ook een webinar over het belang van slapen. Dit webinar is terug te kijken op de site van De Zijlen.

De organisatie is ervan doordrongen hoe belangrijk slaap is. De Zijlen richt daarom een Expertteam Slapen op, dat onderzoek gaat doen naar onder meer de inzet van technologie. Zo is de Motion Watch aangeschaft voor het beter in kaart brengen van de slaap van cliënten en De Zijlen wil ontdekken of dit relevante informatie oplevert. Het onderwerp slaap wordt eveneens beter verankerd in de zorgplanevaluaties.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!