Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgorganisaties gaan gezamenlijk leerpakketten ontwikkelen

24 januari 2018 Door de redactie Geen reacties

De komende twee jaar gaan organisaties in de gehandicaptenzorg digitale leerpakketten ontwikkelen voor hun medewerkers, vrijwilligers en verwanten van cliënten. Hiervoor is half januari de VGN Academie opgericht. Het doel is kennis te delen en zorggeld te besparen. Het leren gebeurt veelal tijdens het werk en in teams.

In totaal doen 27 organisaties mee aan de VGN Academie. Zij leggen allemaal een bepaald bedrag in, waarmee ze gezamenlijk digitale leerpakketten gaan ontwikkeld. De kennis die iedere medewerker moet hebben is immers ongeveer dezelfde, ongeacht de organisatie waarvoor men werkt. En gezamenlijk ontwikkelen is nu eenmaal goedkoper dan ieder voor zich.

‘Urenlange e-learns zijn niet meer van deze tijd’

In de komende twee jaar komen er pakketten die zich richten op:

  • psychiatrie,
  • lichte verstandelijke beperking
  • ouder wordende cliënten.


Bij de ontwikkeling ervan houdt men rekening met de manier waarop veel medewerkers tegenwoordig leren. Urenlange e-learnings passen daar bijvoorbeeld niet meer in. Leren gebeurt veelal tijdens het werk en in de teams.


Erkenningen
Stichting OpleidingsErkenningen Care (SOEC) wordt nauw betrokken bij de ontwikkeling van de leerpakketten. Deze organisatie beoordeelt bij- en nascholingstrajecten in de zorg en verstrekt erkenningen als de trajecten aan de eisen voldoen.

De 27 deelnemende zorgorganisaties van de VGN Academie werken de komende twee jaar samen, en hebben al de intentie uitgesproken ermee door te gaan. Het gaat om de volgende zorgaanbieders:

Abrona, Alliade, Amerpoort, ASVZ, Cello, Cordaan, Cosis, De Driestroom, de Trans, De Zijlen, Dichterbij, Esdégé-Reigersdaal, Gemiva-SVG Groep, de Hartekamp Groep, ’s Heeren Loo, Humanitas, Ipse de Bruggen, Leekerweide, Lunetzorg, Middin, Philadelphia, Pluryn, Reinaerde, Sherpa, Siza, Triade en Vanboeijen.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!