Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgorganisatie stopt met app om stress te signaleren

4 oktober 2023 Redactie Klik Geen reacties

Met de SignaLEREN-app kunnen mensen met een (licht) verstandelijke beperking zelf hun stress verminderen. Vorig jaar schreef Klik nog hoe cliënten bij De Haardstee hier baat bij hebben, maar per 1 oktober is de organisatie weer met het gebruik van de app gestopt, onder meer omdat deze niet meer wordt geupdate.

De Haardstee koos voor het inzetten van de SignaLEREN-app om cliënten te helpen zich beter te voelen. De zorgorganisatie kreeg destijds hulp van Vilans en Academy Het Dorp bij het inzetten van zorgtechnologie, in het kader van de Innovatie-impuls, onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS.

De app SignaLEREN werd vervolgens in de hele organisatie ingezet. Cliënt Isabel vertelde eerder aan Klik dat ze deze veel gebruikt: “Als ik me niet fijn voel of me verveel, ga ik foto’s kijken en muziek luisteren.”

Dit jaar werd bekend dat de bouwer van de app SignaLEREN stopte met het produceren van updates voor de app, omdat die te duur zijn. “Er zijn helaas te weinig gebruikers van de app en andere samenwerkende (innovatie-impuls) organisaties hebben aangegeven geen verdere investeringen te willen doen,” bericht De Haardstee op de website.

De SignaLEREN-app is ontwikkeld door zorgorganisatie Koraal in samenwerking met technische partner Ivengi. De Haardstee was de enige organisatie die nog actieve gebruikers van de app had. Veertien cliënten van De Haardstee zijn over het algemeen tevreden over het gebruik van de app, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat de app effectief is in stressregulatie.

“Regelmatig waren er al technische problemen met de app, waardoor deze niet meer of slecht werkte op zowel een iPhone als een Android telefoon,” schrijft de organisatie. Daarom heeft De Haardstee besloten om per 1 oktober 2023 te stoppen met het gebruik van de app. Gebruikers zijn via hun persoonlijk en/of regiebegeleider hiervan op de hoogte gesteld. Omdat de app behulpzaam was bij het omgaan met spanning of stress; blijven ze alert op relevante innovaties als alternatief.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!