Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgorganisatie neemt vervoer in eigen hand na ‘waslijst aan fouten’

24 januari 2018 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Gemiva-SVG Groep heeft het vervoer van haar cliënten in de regio Rotterdam weer in eigen hand genomen, in ieder geval voor vier weken. Sinds begin dit jaar verzorgt Trevvel namens de gemeente Rotterdam het doelgroepenvervoer, maar Gemiva-SVG is erg geschrokken van de fouten die het vervoersbedrijf maakt. “Ik kan een waslijst noemen van dingen die verkeerd gaan”, aldus George de Water, lid van de raad van bestuur van Gemiva-SVG.

Het gaat om kinderen en volwassenen met een beperking die onder meer naar school of dagbesteding moeten. Volgens De Water is er sinds 2 januari veel misgegaan bij het vervoeren van cliënten:

  • Chauffeur is veel te laat of komt helemaal niet opdagen
  • Chauffeur kent de route niet
  • Geen kinderzitjes aanwezig, terwijl de kinderen daarin vervoerd moeten worden
  • Slechte communicatie met de organisatie.


Onveilige situaties
De gevolgen kunnen desastreus zijn, merkt De Water op. “Onze cliënten zijn kinderen en volwassenen met beperkingen. Zij hebben een grote behoefte aan voorspelbaarheid en worden angstig of onrustig van de onzekerheid over het vervoer. Sommige mensen moeten op tijd naar huis omdat daar de thuiszorg komt voor medicatie. Zijn zij er dan niet, dan ontstaan er onveilige situaties. Sommige cliënten willen niet meer naar de dagbesteding, omdat ze niet meer met een busje van Trevvel mee durven gaan vanwege de onbetrouwbaarheid van het vervoer.”

Gemiva-SVG heeft contact opgenomen met de gemeente Rotterdam. Die verzekert dat de kwestie ‘haar aandacht’ heeft, maar De Water ziet geen verbetering. Het was voor de zorgorganisatie genoeg reden het vervoer weer in eigen hand te nemen, voorlopig voor vier weken.


Hoe was het eerder?
Voor 2018 regelden alle zorgorganisaties in de regio Rotterdam zelf het doelgroepenvervoer door met vervoerders afspraken te maken. Zij kregen daarvoor geld vanuit de gemeente. Om verder op die kosten te kunnen bezuinigen, heeft de gemeente echter besloten het doelgroepenvervoer bij één vervoerder neer te leggen, Trevvel.

De problemen waar de gemeente Rotterdam tegen aanloopt, spelen elders ook, met name in het leerlingenvervoer bij de start van het schooljaar.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!