Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgorganisatie Gors leidt medewerkers op tot netwerkcoach

19 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

Dit najaar start de Zeeuwse zorgorganisatie Gors 'Samen met het Netwerk'-bijeenkomsten, waarvoor tien medewerkers worden opgeleid tot netwerkcoach. De bijeenkomsten zijn onderdeel van het project Samen in de Wijk van Gors dat in januari 2014 is gestart en als doel heeft om actieve netwerkparticipatie rondom en door cliënten te verbeteren.

Voor Samen in de Wijk heeft Gors eerst onderzocht hoe het zit met (de ondersteuning van) het sociaal netwerk van cliënten. Daarvoor hebben ze zo'n honderd netwerkleden van cliënten, waaronder familieleden, mantelzorgers en vrijwilligers ondervraagd. Hierbij werden verhalen verzameld van netwerkleden, die zijn na te lezen om anderen te inspireren en informeren, en om mensen te motiveren tot inzet als vrijwilliger.

Talentenspel
Bij de gesprekken met netwerkleden kwamen ook veel talenten of vaardigheden naar voren die mensen inzetten als mantelzorger, familielid of vrijwilliger. De dertig meest voorkomende talenten zijn door cliënten en vrijwilligers van Kek in Vlissingen omgezet naar fotokaarten waar een talentenspel mee gespeeld kan worden. Door cliënten van de houtbewerking in Goes zijn de fotokaarten verpakt in een houten kistje.

Het talentenspel wordt cadeau gedaan aan cliënten van Gors zodat zij dit spel samen met iemand uit hun eigen netwerk kunnen spelen of zij kunnen iemand bedanken door een kaart te sturen. De talentenspellen worden eind 2014 uitgedeeld tijdens netwerkbijeenkomsten op diverse locaties van Gors.

Samen met het Netwerk
Deze Samen met het Netwerk bijeenkomsten worden tussen 7 november 2014 en 17 februari 2015 worden gegeven. Tien medewerkers van Gors worden daarvoor momenteel opgeleid als netwerkcoach. Na deze opleiding zullen twee van deze netwerkcoaches de drie uur durende bijeenkomsten leiden samen met een externe trainer.

Tijdens een bijeenkomst wordt samen gekeken naar verandering in rol van een medewerker die zich eindverantwoordelijk voelt en de controle houdt in het beslissingsproces rond de zorg, naar een begeleider die in de onderhandeling gaat met cliënten en verwanten en hierbij de eigen professionele standpunten samenbrengt met standpunten van de cliënt en netwerkleden. Ook krijgen medewerkers tips om cliënten gericht te ondersteunen bij versterking of uitbreiding van het sociaal netwerk.

In de laatste maanden van 2014 worden ook 4 grotere bijeenkomsten georganiseerd waarbij met behulp van een "vraag- en aanbodbord" verbinding wordt gelegd tussen mensen uit de buurt. Meer informatie over het project Samen in de Wijk op de website van Gors.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!