Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgorganisatie getroffen door cyberaanval

15 maart 2023 Redactie Klik Geen reacties

Zorgorganisatie WilgaerdenLeekerweideGroep (WLGroep) is in het weekend van 4-5 maart getroffen door een hack. Hierdoor werkten enkele systemen niet goed meer. Na de ontdekking zijn uit voorzorg ook enkele andere systemen offline gehaald, waardoor de organisatie telefonisch en per mail slecht bereikbaar is.

WLGroep meldt op de website dat het onderzoek in volle gang is en dat de zorgverlening aan cliënten gewoon doorgaat. Woordvoerder van de WLGroep Frederique Hermie geeft aan dat het onderzoek naar de cyberaanval tijd kost en nog steeds loopt. “En gedurende het onderzoek doen wij daarover verder geen mededelingen.”

Uitval van diverse systemen kan betekenen dat ict-hulpmiddelen zoals epilepsiebewaking of uitluistersystemen niet meer werken. Het is niet bekend of dat bij WLGroep aan de orde is. “De zorg is ons primaire proces en daar ligt onze hoogste prioriteit. De zorg voor onze cliënten is steeds gewoon doorgegaan,” aldus Hermie. 

Losgeld
Z-Cert, het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg, geeft in het onlangs uitgebracht Cybersecurity Dreigingsbeeld voor de zorg 2022 aan dat ransomware en financiële fraude de belangrijkste cyberbedreigingen voor de zorg zijn. Vorig jaar registreerde Z-Cert zeker vijf ransomware-incidenten. Bij zo’n aanval wordt een computersysteem of -netwerk als het ware gegijzeld door malware. Een manier om dit voor elkaar te krijgen is door phishingmail, in de hoop dat een medewerker op een fout linkje klikt. Kwaadaardige software blokkeert dan je computer of versleutelt je bestanden. Pas na betaling van losgeld (ransom, vaak in de vorm van bitcoin) wordt het systeem weer vrijgegeven.

ICT Magazine meldt online dat de hack bij WLGroep ‘zou gaan om een aanval met ransomware’. De woordvoerder van WLGroep zegt hierover: “Dat is niet iets wat wij naar buiten hebben gebracht. Deze conclusie komt geheel voor rekening van ICT Magazine. Ik denk dat de redactie dit aan ons heeft toegeschreven naar aanleiding van een breed bericht op het ANP over ransomwareaanvallen in de zorg, waarin WLGroep ook in opgenomen was over de hack.”  |

Meer over het cybersecurity dreigingsbeeld voor de zorg is te lezen in het rapport dat Z-Cert op 8 maart overhandigde aan minister Kuipers van VWS.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!