Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgorganisatie ASVZ schaft eigen vakantiehuis aan

24 januari 2019 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie ASVZ heeft sinds kort een eigen vakantiehuis op een vakantiepark. Bewoners of groepen die onvoldoende middelen hebben om op vakantie te gaan, kunnen hier vakantie vieren.

De vakantiewoning van ASVZ staat op het park ‘De Poort van Zeeland’ in Hellevoetsluis. Het huis ligt in het deel van het park dat een directe toegang tot het strand heeft, ‘echt genieten dus’ zo is te lezen in het magazine AanZet van de zorgorganisatie.

Bestuursvoorzitter Wim Kos en voorzitter van de centrale cliëntenraad (CCR) Peter Brandenburg legden in het magazin uit hoe het idee van het vakantiehuis is ontstaan.

Wim Kos: “Door veranderingen in de wet- en regelgeving hebben mensen met een beperking vaak minder inkomen dan voorheen. Dat geldt vooral voor cliënten met een lichte verstandelijke beperking en een Wajong uitkering.”

De CCR behartigt de belangen van cliënten en denkt mee over onderwerpen die voor cliënten van belang zijn. Peter Brandenburg: “Daarom heeft de CCR het dilemma van het verslechterde inkomen bij het bestuur aangekaart. Samen hebben we gekeken wat we voor deze cliënten kunnen doen.”

Wim Kos: “Naast goede zorg vindt ASVZ het belangrijk dat mensen deel kunnen nemen aan de maatschappij. Maar hoe kan je hieraan optimaal deelnemen als je een zeer beperkt besteedbaar inkomen hebt?”


Giften
“ASVZ krijgt regelmatig giften. Met die bedragen financieren we sociale projecten voor onze cliënten. Voorwaarde is wel dat het een duurzame investering is waar cliënten in de toekomst van kunnen genieten. En zo is samen met de CCR het idee ontstaan om met deze giften een vakantiehuis aan te kopen waar cliënten met een kleine beurs vakantie kunnen vieren.”

De sfeer en aankleding van het vakantiehuis zijn belangrijk. Daarom schenkt de CCR kunst van cliënten. Er wordt ook gekeken hoe groepen iets persoonlijks mee kunnen nemen op vakantie, zodat het meer voelt als ‘thuis’.


Voor wie
Op dit moment kunnen alleen groepen in het huis terecht. Dat heeft een praktische reden; er moet wel voldoende en de juiste zorg aanwezig zijn. De woning heeft ook een slaapgelegenheid op de begane grond, maar is niet geschikt voor groepen cliënten met meervoudige (lichamelijke) beperkingen. De cliënten met het minst besteedbare inkomen krijgen voorrang.

Wanneer de woning niet in gebruik is door ASVZ zal het park 'De Poort van Zeeland' de woning verhuren aan derden. Met deze inkomsten zal het onderhoud deels bekostigd worden. Volgens de zorgorganisatie is het ‘een investering waar cliënten tot in de lengte van jaren plezier van kunnen hebben.’  |

Lees het artikel in het magazine AanZet van ASVZ.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!