Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgmedewerkers ondervinden meer agressie op werk

24 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

Bijna de helft (48 procent) van de werknemers in de zorg heeft in 2011 te maken gehad met agressie op het werk. Werknemers die veel contact hebben met patiënten, bezoekers, klanten of leerlingen, ervaren naar verhouding veel agressie op hun werk, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (Cbs).

In de zorg, openbaar bestuur (zoals de politie), onderwijs en horeca komt agressie dan ook vaker voor. Intimidatie is de meest voorkomende vorm van agressie. 36 procent van de zorgmedewerkers kreeg hier in 2011 mee te maken, en dat is opvallend vaker dan bij werknemers in andere sectoren. Daar komt intimidatie op de werkvloer bij gemiddeld 25 procent van de medewerkers voor.

Medewerkers in de zorg hebben naast intimidatie ook meer last van lichamelijk geweld en seksuele intimidatie dan andere sectoren. Die vormen van agressie komen op de tweede plaats, terwijl bij andere sectoren dit het pesten van werknemers is.

Van de vrouwelijke werknemers komt 38 procent in aanraking met agressie, van de mannen 29 procent. Dit komt doordat vrouwen vaker werkzaam zijn in beroepen met externe contacten, zoals de zorg en het onderwijs.

Bekijk de cijfers op de website van het Cbs

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!