Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgmedewerkers beloond voor goede ideeën om personeelstekorten tegen te gaan

8 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

De actie IkweetRAAT.nl heeft enkele honderden ideeën opgeleverd die bijdragen aan het oplossen van de personeelstekorten in de zorg. Negen indieners, waarvan het meerendeel werkzaam is in de verstandelijk gehandicaptenzorg, hebben elk een prijs van 10.000 euro gewonnen. Het bedrag wordt gebruikt voor de uitvoer van hun idee.

De actie IkweetRAAT.nl is op poten gezet door de Gelderse werkgeversvereniging Zorg en Welzijn. De letters RAAT staan voor Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten. Hierin bundelen aangesloten organisaties hun krachten om gezamenlijk de arbeidsmarkttekorten op te lossen.

De actie waarvoor ideeën ingestuurd konden worden, betrok vooral de medewerkers op de werkvloer bij het proces. Zij weten immers wat er speelt en wat wel of niet werkt.

Winnaars
Iedereen kon stemmen op een van de 202 ingediende ideeën. Zo kwam de jury tot een shortlist en uiteindelijk tot negen winnaars. Dit zijn:
-       Vliegende kiep door Ilse Straaten van Pluryn (het invoeren van een reservedienst).
-       Level Up! door Bert Jan Boss van ’s Heerenloo (een app die rapporteren op doelen overbodig maakt).
-       Inzet van middelbare scholen door Lotte Jagersma van ZNWV (leerlingen doen wekelijks wat leuks met bewoners).
-       Virtuele snuffelstage door Robbie Sweers van Rijnstate (jongeren via een VR-bril door de ogen van een patiënt kennis laten maken met hoe het er in de zorg aan toe gaat).
-       Kennisoverdracht door Joke van Lenthe van Careander (oudere of afgekeurde medewerkers inzetten als coach).
-       Kinderopvang door Bernadette de Lange van ZNWV (kinderopvang binnen de instelling, flexibele breng- en haaltijden, contact met cliënten).
-       Smart bedden door Hilleken van der Ven van Dichterbij (bedden die automatisch op de juiste hoogte etc worden gezet door de naam van een verzorgende te zeggen of aan te klikken).
-       Slim meekijken met de zorg door Jarno Visser van Zorggroep Sint Maarten (verpleegkundige kijkt op afstand mee via smart glasses).
-       Samen in beeld door Nicky Gijsbers van RIBW Nijmegen en Rivierenland (om de twee weken een vlog die een goed beeld geeft van de zorg, om nieuwkomers te interesseren).

Daarnaast is een laatste waardecheque gereserveerd voor twintig indieners waarvan het idee schreeuwt om uitgevoerd te worden. Zij krijgen een leertraject om hun idee binnen hun organisatie te implementeren.

Hoewel het om een Gelders initiatief ging, kunnen zorg- en welzijnsorganisaties buiten die provincie ook profiteren van de ideeën. De vakjury heeft namelijk gekozen voor de ideeën die het meest praktisch uitvoerbaar, vernieuwend en te kopiëren naar andere organisaties zijn.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!