Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgmedewerker vertelt over herziening richtlijn palliatieve zorg

22 april 2020 Door de redactie Geen reacties

Hoe ga je als begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg om met de laatste levensfase van cliënten? De Richtlijn palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking  geeft hier handvatten voor. De richtlijn uit 2010 krijgt een herziening. Erwin Schenzel van Philadelphia Zorg was betrokken bij die herziening en vertelt erover.

In een interview met de beroepsvereniging van professionals in sociaal werk (BPSW) geeft Erwin aan dat het tijd werd voor een herziening, omdat de ontwikkelingen in de palliatieve zorg niet hebben stilgestaan. Hij werkt onder meer als coördinator en consulent palliatieve zorg bij Philadelphia en had dus al interesse in en expertise over het onderwerp.

Markering en Nazorg
Voor de herziening van de richtlijn was Erwin betrokken bij twee werkgroepen: Markering en Nazorg. “Die laatste gaat over zorg na het overlijden. We staan niet alleen stil bij de eventuele contactmomenten of herdenkingsdienst met familie en naasten, maar ook bij de zorg voor de zorgenden. Begeleiders hebben vaak een jarenlange band met hun cliënt. Ook zij kunnen rouw ervaren. We vergeten nog weleens na te praten en daarbij goede vragen te stellen.”

De werkgroep Markering is volgens Erwin de fase waarin het zorgteam zich moet afvragen: Zou het ons verbazen als deze cliënt binnen een jaar overlijdt? En dat is geen makkelijke opgave, vindt hij. Je moet signalen opvangen en serieus nemen, goede vragen stellen, en lef hebben. Zeker bij cliënten met een meervoudige beperking is markering complex. Bij het signaleren helpt het als begeleiders met een agogische en met een verpleegkundige achtergrond samenwerken.”

Erwin vertelt dat je juist in de laatste levensfase nog zoveel kunt betekenen als begeleider: welke dagbesteding is nog haalbaar en waardevol? Heeft de cliënt een bucketlist? Zijn er plekken waar iemand nog graag een keer heen wil? En dat hoeft volgens Erwin niet veel tijd te kosten. “Als je aansluit bij zijn/ haar behoefte op dat moment, dan levert dat minder werkstress op en meer ruimte voor betekenisvolle momenten.”

Geen protocol
De richtlijn kan daarbij helpen. Het is geen protocol, maar biedt handvatten. “Je moet jezelf wel de tijd gunnen om het je eigen te maken. Voor cliënten en hun naasten is dit de laatste fase waarin jij het verschil kunt maken.”

De herziene richtlijn komt naar verwachting in de zomer van 2020 beschikbaar.  |

Lees het hele interview met Erwin over de herziening van de Richtlijn palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!