Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgkinderen te laat doorverwezen naar speciaal onderwijs

5 april 2017 Door de redactie Geen reacties

In een reportage van tv-programma Nieuwsuur is te zien dat door bezuinigingen in bepaalde regio’s kinderen die niet langer mee kunnen in het reguliere onderwijs, terecht komen in te grote klassen in het speciaal onderwijs. Zoals in Tilburg, waar het basisonderwijs alleen nog kinderen met hele complexe hulpvragen doorstuurt, waar het speciaal onderwijs vervolgens geen raad mee weet.

Speciaal onderwijs is er voor kinderen die extra zorg en ondersteuning nodig hebben. Sinds de invoering van passend onderwijs moeten zorgleerlingen zo lang mogelijk les krijgen op een gewone basisschool. Alleen als het echt niet meer kan, worden deze leerlingen doorgestuurd naar het speciaal onderwijs.

Door passend onderwijs wordt het geld anders verdeeld over het land. In deze nieuwe aanpak zijn er regio's die er geld bij hebben gekregen. Maar er zijn ook regio's waar bezuinigd moet worden. In de regio Tilburg gaat het om miljoenen, met grote gevolgen voor het speciaal onderwijs, aldus Nieuwsuur.


Niet passend
Juf Mieke Hartstra van een speciale basisschool in Tilburg vertelt in het actualiteitenprogramma: "Passend onderwijs is niet voor iedereen passend. Gewone basisscholen hebben onvoldoende middelen. En dan is de frustratie groter, bij ouders en kinderen. En wij moeten meer moeite doen met minder mankracht om de kinderen bij te scholen."

Basisscholen sturen alleen kinderen met de allergrootste problemen nog door. Maar de speciale scholen hebben minder geld en voegen daarom noodgedwongen klassen samen.


Steeds minder tijd
In Nieuwsuur het verhaal van de 11-jarige Stan (op de foto met zijn vader). Hij is autistisch en functioneert als een jongen van vier jaar. Zijn vader ziet dat het onderwijs op de speciale school beter bij zijn zoon past.

Maar hij maakt zich zorgen, zegt hij in Nieuwsuur: "Stan leert lezen omdat iemand hem apart uit de klas haalt. Als dat niet meer kan, gaat Stan ook geen stappen vooruit zetten. Dat kan nu nog wel, maar steeds minder. Er is steeds minder tijd voor hem. Vooral voor het één-op-één werken is gewoon geen tijd meer.”  |

Bekijk de reportage van Nieuwsuur op de website of via Uitzending Gemist.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!