Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgkantoor en zorginstelling werken samen aan minder bureaucratie

15 december 2016 Door de redactie Geen reacties

Zorgkantoor Menzis en Philadelphia Zorg gaan de zorginkoop voor Wlz cliënten van Philadelphia vanaf 2018 tot en met 2020 op basis van vertrouwen regelen. Met dit experiment willen ze ‘regelarm werken’ in de praktijk brengen en de aanbesteding en maandelijkse verantwoording schrappen. Het verlagen van de administratieve druk moet de kwaliteit van zorg verbeteren.

Het is voor het eerst in Nederland dat een zorgkantoor en zorgorganisatie in gehandicaptenzorg een dergelijke afspraak met elkaar maken.

Jan Megens, manager Wlz van Menzis zorgkantoren: “De inkoop van zorg voor mensen die in de gehandicaptenzorg onder de Wlz vallen is stabiel en structureel. De zorgzwaarte is voorspelbaar. Waarom moeten we dan elk jaar opnieuw een aanbestedingsprocedure volgen? En wanneer zetten we de stap naar een landelijk kwaliteitskader als inkoopinstrument? Als je al jaren in goede harmonie met elkaar samenwerkt, moet je elkaars expertise en intenties ook kunnen vertrouwen”.

Bij de zorgcontracten in 2018 hoeft Philadelphia geen aanbestedingsprocedure te doorlopen en deze zijn vervolgens maximaal drie jaar geldig. De partijen maken per regio financiële afspraken. De verantwoording van de geleverde zorg volgt bij een jaarlijkse eindafrekening, in plaats van maandelijks.

Daarbij delen Philadelphia en Menzis geregeleld tussentijds geregeld transparante en relevante informatie met elkaar, het uitgangspunt voor de afspraken. Directeur marketing & verkoop van Philadelphia Bas Bodzinga: “We willen allebei de kwaliteit van zorg structureel verbeteren. Dat doe je niet door elkaar in een wurggreep te houden van tijdrovende regels die schijnzekerheid bieden, maar door elkaar te vertrouwen. Dat is de basis voor echte verbetering”.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!