Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorginstellingen werken samen bij inzet externe deskundigen

28 juli 2020 Door de redactie Geen reacties

De nieuwe Wet zorg en dwang verplicht de inzet van een externe deskundige als er sprake is van onvrijwillige zorg die langer dan zes maanden duurt. Het bracht Ipse de Bruggen op het idee om met andere zorginstellingen samen te gaan werken op dat gebied. Daar is het Bureau regionale samenwerking Wzd uit voortgekomen.

Het bureau telt twee vaste medewerkers en zorgt voor een eenduidige en efficiënte inzet van externe deskundigen bij de samenwerkenden organisaties. Het gaat om Ipse de Bruggen, ASVZ, Gemiva-SVG Groep, ’s Heeren Loo (regio’s Zuidwest-Nederland, Noordwijk en Zuid-Holland-Noord), Middin, Philadelphia en Raamwerk.

De externe deskundige die de organisaties aan elkaar kunnen ‘leveren’ kan een arts voor verstandelijk gehandicapten zijn, maar ook een psychiater, een gezondheidspsycholoog, een orthopedagoog-generalist of een verpleegkundige als het een cliënt betreft met een verstandelijke beperking. Deze deskundige moet aantoonbare ervaring hebben in het voorkomen en afbouwen van onvrijwillige zorg.

Ilse van Esch, directeur Zorg bij Ipse de Bruggen: “De samenwerking is gericht om onvrijwillige zorg op een verantwoorde manier vorm te geven. De deelnemende organisaties maken afspraken over de manier van werken en elke organisatie stelt naar evenredigheid van het aantal aanvragen een aantal externe deskundigen beschikbaar. We zijn heel erg blij dat met dit initiatief zoveel organisaties meedoen.”

Het gaat in het geval van de zeven zorgaanbieders om in totaal ruim 22.000 cliënten per jaar op wie de Wet zorg en dwang van toepassing kan zijn. Het samenwerkingsverband verwacht dat ruim 2800 keer per jaar een extern deskundige ingeschakeld moet worden.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!