Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorginstellingen onvoldoende brandveilig

10 april 2007 Door de redactie Geen reacties
Brandveiligheid heeft in veel zorginstellingen nog niet de aandacht die het verdient. Dat concludeert het College bouw zorginstellingen (CBZ) in een rapport.

Aanleiding voor het onderzoek is de Schipholbrand van 2005. Het ministerie van VWS gaf daarna opdracht om in zorginstellingen de brandveiligheid te toetsen.

Tekortkomingen
Ziekenhuizen, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg en verpleging en verzorging zijn nu onderzocht. Van de circa 2.400 instellingen hebben er 65 meegedaan aan een enquête en zijn er tien bezocht.

Het CBZ constateert dat in zorginstellingen vaak brandwerende scheidingswandjes ontbreken, evenals deurdrangers in slaapkamers. Vaak worden bouwkundige of installatietechnische gebreken niet opgemerkt door de technische dienst van de instelling. De personeelsbezetting in de nacht is een ander aandachtspunt. Bij de helft van de instellingen, ook die voor gehandicaptenzorg, is het volgens het rapport niet aannemelijk dat het personeel bij een brandmelding binnen twee minuten ter plekke is, en in de daarop volgende twee minuten de bewoner kan evacueren. Deze tijden zijn een norm van de brandweer.

Vervolgstappen
Staatssecretaris Bussemaker vindt een brandveilige omgeving ‘erg belangrijk’  en beraadt zich over vervolgstappen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!