Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorginstelling Pergamijn toch weer onder verscherpt toezicht

28 januari 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Een onaangekondigd bezoek vorig jaar oktober van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (Igz) aan een woning aan de Pepinusbrug in Echt, heeft geleid tot een verscherpt toezicht van zorginstelling Pergamijn. De veiligheid van de destijds vijf bewoners was in gevaar, en met name op het gebied van vrijheidsbeperking handelde de instelling volgens de inspectie onzorgvuldig.

De Igz heeft het verscherpte toezicht ingesteld voor een periode van zes maanden.

De laatste jaren voerde Pergamijn verbeteringen door in de zorg die ook door de Inspectie werden gezien. Zo werd een eerder verscherpt toezicht bij Pergamijn opgeheven omdat de sfeer aanmerkelijk verbeterd zou zijn. Maar bij het laatste bezoek bleek dat de zorginstelling er – ondanks alle inspanningen – toch nog niet is. Met name het gebruik van onrustbanden als vrijheidsbeperkende maatregel, en de onwetendheid daarvan bij het management, noemde de Inspectie zorgelijk: “Er is onvoldoende vertrouwen in de aansturing van Pergamijn.”

Joost Loeffen, bestuurder bij Pergamijn, noemt die constatering van de Inspectie “een tegenvaller, maar de noodzaak tot continue verbetering tijdens en na de periode van verscherpt toezicht is volstrekt helder. Die verbeteringen willen we graag realiseren. Daarvoor blijven we ook onze verantwoordelijkheid nemen. Op dit moment vinden er interne audits plaats waarmee we de kwaliteit van zorg binnen heel Pergamijn objectief in kaart brengen. En we werven nieuwe zorgprofessionals waarmee we onze bestaande teams versterken.”

De bewoners die tijdens het Igz-bezoek in oktober 2015 op de bezochte locatie woonden, zijn kort daarna verhuisd naar één van de nieuwbouwwoningen aan de Pepinusbrug in Echt. De bewoners wonen nu in twee verschillende woningen, gedeeltelijk met andere medebewoners en team van begeleiders.

Lees het rapport op de website van de Inspectie (pdf)

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!