Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgen over verdwijnen van bijzondere tandartszorg

26 juli 2021 Door de redactie Geen reacties

De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar wil eind dit jaar de polikliniek bijzondere tandheelkunde sluiten. Hier kunnen mensen terecht die niet naar een reguliere tandarts durven of kunnen, waaronder mensen met een verstandelijke beperking of autisme. De aankondiging heeft voor grote onrust gezorgd onder de patiënten.

De Noordwest Ziekenhuisgroep wil zich in de toekomst meer op acute zorg gaan richten, vandaar het voornemen om de polikliniek bijzondere tandheelkunde af te stoten. De organisatie is van mening dat tandartszorg planbare zorg is, die ook elders uitgevoerd kan worden.

Tegenover NH Nieuws laten diverse mensen weten erg geschrokken te zijn van de voorgenomen sluiting, waaronder Nannie Kruissel. Haar zoon Tijn (25) heeft een verstandelijke beperking en autisme en is een van de bijna 2000 patiënten die gebruikmaken van de specialistische tandartszorg in het Alkmaarse ziekenhuis. Ze geeft aan dat Tijn er eindelijk zonder problemen naartoe gaat, en dat ze geen idee heeft waar ze met hem terecht kan voor tandartszorg als de polikliniek ermee stopt.

Petitie
Nannie is een petitie gestart tegen de sluiting. De teller staat momenteel op bijna 2900 handtekeningen.

SP-Tweede Kamerlid Maarten Hijink heeft op 5 juli in een debat bij demissionair minister voor Medische Zorg Tamara van Ark nadrukkelijk aandacht gevraagd voor het wegvallen van zorg in de regio, doordat ziekenhuizen fuseren of afdelingen afstoten.

De patiënten in Alkmaar hopen dat het ziekenhuis terugkomt op de plannen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!