Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgen over onrendabele dagbestedingslocaties

28 juni 2023 Door de redactie Geen reacties

In de provincie Utrecht moet zorgorganisatie Reinaerde gaan nadenken over sluiting of samenvoeging van meerdere onrendabele dagbestedingslocaties. Het nieuws heeft bij cliënten en naasten voor onrust gezorgd en er zijn zelfs in de Utrechtse gemeenteraad vragen over gesteld. Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) speelt het probleem niet alleen bij Reinaerde.

 In de brief die de zorgorganisatie naar cliënten en begeleiders stuurde, staat dat elf van de zeventien dagbestedingslocaties niet langer rendabel zijn. De belangrijkste oorzaak is volgens Reinaerde dat er te weinig mensen gebruik van maken.

‘Er is te veel aanbod voor te weinig mensen’

Het is een trend die de VGN bij meer zorgorganisaties ziet. Het is een voortvloeisel uit de coronaperiode, toen veel dagbestedingslocaties dicht moesten. Sommige cliënten is dat wel goed bevallen waardoor zij tegenwoordig minder vaak naar dagbesteding gaan. Het gebeurt ook dat cliënten inmiddels gebruikmaken van dagbesteding bij een andere zorgorganisatie. Manager Jacques Visser van Reinaerde stelt tegenover RTV Utrecht: “We hebben te veel aanbod voor te weinig mensen.”

Volgens Erik Tom van Abrona speelt het probleem ook bij de zorgorganisatie waar hij werkt. “Veel dagbesteding is kleinschalig en dus kwetsbaar. Overal wordt nu gekeken: hoe kunnen we dat verbeteren?” zegt ook hij bij RTV Utrecht.

‘Sluiting doodzonde’
Zelfs de gemeenteraad van Utrecht heeft zich over de kwestie geboden. Diverse raadsleden vinden dat de locaties van Reinaerde een belangrijke functie hebben in de stad Utrecht en ‘het zou doodzonde zijn als die locaties sluiten’. CDA-raadslid Bert van Steeg geeft bij RTV Utrecht aan dat hij wil dat mensen een plek krijgen die bij ze past en aansluit bij hun wensen. Die kansen worden kleiner als er dagbestedingslocaties dichtgaan. 

Het roept bij belangenorganisatie Ieder(in) de vraag op of dagbesteding rendabel moét zijn. Voor haar zouden aspecten als marktwerking, efficiëntie en rendabel zijn geen enkele rol van betekenis moeten spelen. Sterker nog: er zouden veel meer dagbestedingsplekken moeten komen, want daar zijn er nu veel te weinig van, stelt Ieder(in) in een ander artikel van RTV Utrecht.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!