Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgen om sociale werkvoorziening

9 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Veertig medewerkers uit de sociale werkvoorziening hebben na afloop van het sociaal overleg aan de werkgevers- en werknemersvoorzitters een petitie overhandigd. Ze vragen de sociale partners dringend om aandacht voor de sociale werkvoorziening. Als de kabinetsplannen hierover doorgaan, voorzien de arbeidsgehandicapten een groot drama.

Het kabinet wil 70.000 werkplekken in de sociale werkvoorziening schrappen. Werkgevers worden straks met een quotum verplicht om medewerkers met een arbeidshandicap in dienst te nemen. De vakbonden vinden het een goed plan dat arbeidsgehandicapten bij een reguliere werkgever aan de slag gaan. Maar de regeling van het kabinet is veel te karig om dit voor elkaar te krijgen. Het huidige vangnet verdwijnt. De vergoeding voor werkbegeleiding wordt geschrapt. En de boete die het kabinet voor ogen heeft voor werkgevers die niet meewerken, is veel te laag en daardoor geen stok achter de deur, aldus vakbond AbvaKabo Fnv.

Volwaardig werk
De werkgevers- en werknemersvoorzitters zeiden tegen de aanbieders van de petitie dat zij de sociale werkvoorziening een belangrijk onderwerp vinden, en dat zij zoeken naar een manier om voldoende volwaardig werk voor arbeidsgehandicapten te realiseren.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!