Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgdocumenten buitgemaakt tijdens hack bij cliëntenportaal Carenzorgt.nl

2 november 2022 Door de redactie Geen reacties

Het platform Carenzorgt.nl, een cliëntenportaal van Nedap Healthcare, is in oktober gehackt. Daarbij zijn tienduizenden documenten buitgemaakt, maar er zijn geen aanwijzingen dat deze zijn verspreid. De politie heeft een 19-jarige verdachte uit Krimpen aan den IJssel aangehouden.

Nedap heeft alle organisaties in de ggz, de ouderen- en de gehandicaptenzorg (zo’n 9000 zorgorganisaties) geïnformeerd over de hack. In totaal maken zo’n 250.000 cliënten uit heel Nederland gebruik van het platform.

Het bedrijf ontdekte maandag 17 oktober een kwetsbaarheid in het systeem, waarop direct werd ingegrepen. Uit onderzoek bleek dat er dat weekend toch al documenten ontvreemd waren, waarna alle gebruikers zijn geïnformeerd. In de documenten zijn medische en persoonsgegevens van cliënten te vinden.

Gehandicaptenzorgorganisatie Amerpoort meldt dat er 10 dossiers van Amerpoortcliënten bij de hack zaten. Zorginstelling De Zijlen is ook getroffen door de hack en heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Bij Zozijn is men de dans ontsprongen, meldt deze Oost-Nederlandse organisatie. Ook Siza heeft volgens eigen zeggen geluk. “De maker van Carenzorgt zegt dat de hack alleen is gebeurd bij bestanden waar cliëntdocumenten gedeeld worden. Daar maken we bij Siza geen gebruik van”, staat op de site te lezen. De hacker heeft eveneens geen documenten buitgemaakt van De Twentse Zorgcentra.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!