Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgbranches willen schijnzelfstandigheid aanpakken

9 augustus 2023 Redactie Klik Geen reacties

De brancheorganisaties ActiZ, de Nederlandse ggz, NFU, NVZ, VGN en Zorgthuisnl hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend met de ministeries van VWS, SZW, Financiën en de Belastingdienst. Hiermee wil men voorkomen dat werknemers ontslag nemen om vervolgens als zzp’er in dezelfde rol terug te keren.

Volgens de partijen is er in de zorgsector veel schijnzelfstandigheid en het aantal zzp’ers stijgt al jaren. Het kabinet wil werken aan een gelijker speelveld voor iedereen, het verduidelijken van het verschil tussen werknemers en zzp’ers, en de handhaving op schijnzelfstandigheid verbeteren, aldus minister Karien van Gennip (SZW).

Het is belangrijk dat er meer fiscale duidelijkheid komt. Nu is er een grijs gebied, waarin van tevoren niet duidelijk is of een zorgmedewerker als werknemer of als zelfstandige moet worden gekwalificeerd voor loonheffingen. Risico op loonheffing moet zoveel mogelijk worden beperkt, stellen de partijen.

De gemaakte afspraken zijn geregeld in het Beheersingsmodel Zorg. Een belangrijk onderdeel hiervan is het Fiscaal kader ZZP Zorg. Beide worden de komende tijd nog aangepast. Ook structureel overleg hoort bij de afspraken, zodat via input vanuit de partijen en reflectie op de afspraken het juiste gebruik van zzp’ers verder wordt vormgegeven.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!