Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Zorgaanbieders en cliënten zelf moeten werken aan meer regie'

5 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

Zorgaanbieders en cliënten zelf moeten werken aan meer regie, zodat zorgzwaartepakketten (zzp's) echt cliëntvolgende budgetten worden. Overheid en brancheorganisaties proberen in diverse projecten het cliëntgericht werken te stimuleren, zo antwoordt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Vws op vragen van CDA-kamerlid Uitslag.

Uitslag stelde vragen over het zzp-systeem naar aanleiding van een persbericht van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (Npcf). Daarin stelde de Npcf dat de cliënt bij zorgzwaartepakketten nog onvoldoende de regie heeft om de zorg naar eigen behoefte vorm en inhoud te geven in overleg met de zorgaanbieder.

"In de eerste jaren na invoering is veel geïnvesteerd in de bedrijfsvoering en het wennen aan het nieuwe systeem", aldus de staatssecretaris. "De cliëntenorganisaties constateren dat zorgaanbieders de bedrijfsvoering over het algemeen op orde hebben. Nu is het tijd voor de volgende stap: meer regie bij de cliënt."

Acties
Ze noemt enkele acties voor de omslag naar cliëntgericht werken. "Om dit bij zorgaanbieders te stimuleren is dit jaar het programma Werkenmetzzp's gestart. Daarnaast ondersteunen brancheorganisaties met het project 'Zorgzwaartepakketten in de praktijk' cliënten, cliëntenraden en aanbieders bij het onderlinge gesprek over de invulling van de zorg, door middel van het ontwikkelen van goede voorbeelden en organiseren van bijeenkomsten."

Zorgkantoren (en in de toekomst zorgverzekeraars) hebben volgens de staatssecretaris een bemiddelende rol. "Zij zullen hun cliënten moeten wijzen op de mogelijkheden die zij met een zzp hebben bij verschillende instellingen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!