Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorgaanbieder Stichting Omei moet sluiten

3 september 2013 Door de redactie Geen reacties

Stichting Op me Eigen (Omei) in Lelystad moet de zorg voor cliënten met een verstandelijke beperking en/of een psychiatrische stoornis per direct beëindigen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (Igz). De inspectie constateerde ernstige risico's voor de veiligheid van cliënten en zorgmedewerkers.

Sinds mei 2013 staat Omei onder verscherpt toezicht van de inspectie. Op 20 en 28 augustus 2013 bezocht de Igz meerdere locaties van stichting Omei en constateerde dat er sprake was van ernstige risico's voor de veiligheid van de cliënten en de zorgmedewerkers, waaronder:

  • gebrek aan kennis van de medewerkers om de cliënten te begeleiden en
  • te weinig toezicht op het doen en laten van de cliënten waardoor deze in (levens)bedreigende situaties terecht (konden) komen.

Stichting Omei moet per direct de huisvesting en zorg van de cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder en de cliënten informeren over het bevel van Igz. Omei mag pas weer zorg verlenen als aan de voorwaarden van verantwoorde zorg is voldaan, zo schrijft de Inspectie in een persbericht.

In een verklaring van Stichting Op me eigen op de website staat dat ook het huidige (interim) bestuur het niet meer haalbaar achtte om op korte termijn de kwaliteit van de zorg voor de toekomst te borgen. Het huidige bestuur en de medewerkers van Omei hopen dat er voor alle jongeren een prettige, veilige en passende woonzorg plek voorhanden is.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!