Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorg voor ouderen

5 maart 2008 Door de redactie Geen reacties
De zorg voor ouderen vraagt speciale voorzieningen, vinden vertegenwoordigers van verstandelijk gehandicapten in Drenthe. Hun organisatie Stichting Vg-belangen overhandigt op 10 maart een rapport aan de provincie en de Tweede Kamer. Vg-belangen heeft een aantal speerpunten benoemd in de zorg voor oudere cliënten:
  • Woonruimte. Naast privacy (eigen woonruimte) moeten er ook ‘een gezellige gemeenschappelijke woonkamer, een centrale keuken en een ruimte voor dagactiviteiten’ zijn, met plek voor rolstoelen, rollators en tilliften.
  • Zorginhoud: lichamelijke verzorging, activiteiten waarbij een appèl wordt gedaan op de geestelijke energie van de cliënt.
  • Terminale zorg. De eigen ruimte van de cliënt moet zo groot zijn dat er een ziekenhuisbed in kan staan. Er moet ook voldoende deskundig verplegend personeel beschikbaar zijn.
  • Dagactiviteiten en vrije tijdbesteding. Vrije tijdbesteding moet zo lang mogelijk beschikbaar blijven. Als dat niet meer gaat, moeten er in de instelling activiteiten worden georganiseerd, zodat cliënten lichamelijk en geestelijk zo lang mogelijk actief blijven.
  • Medisch- psychiatrische diagnostiek. Meer accent op ‘zorggerichte diagnostiek’ dan op ziektegerichte diagnostiek’.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!