Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorg voor kinderen met Down enorm verbeterd

21 december 2011 Door de redactie Geen reacties

De medische zorg voor kinderen met het syndroom van Down is de laatste tien jaar veel beter weten geworden. Omdat er nu bijvoorbeeld sneller wordt ingegrepen bij hartafwijkingen, overleven meer kinderen met Downsyndroom. Ook de kennis over luchtweginfecties, coeliakie en andere aandoeningen met een verhoogd risico is sterk verbeterd. Vergeleken met andere Europese landen worden in Nederland relatief veel kinderen geboren met Down.

Bijna de helft van de Nederlandse kinderen met Downsyndroom, geboren tussen 2003 en 2006, had een aangeboren hartafwijking. Maar omdat deze kinderen tegenwoordig veel sneller worden geopereerd, heeft dat meestal geen overlijden meer tot gevolg. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift van kinderarts Michel Weijerman. Hij promoveert op 22 december bij VU medisch centrum.
De kennis over het verhoogde risico op bepaalde aandoeningen bij Downsyndroom is sterk vergroot. Het gaat om aandoeningen zoals luchtweginfecties, coeliakie en persisterende pulmonale hypertensie van de pasgeborene. Dat verbetert de medische zorg voor kinderen met Downsyndroom.

Prenataal onderzoek
In Nederland worden opvallend veel kinderen met Down geboren, naar schatting 300 per jaar. Weijerman verklaart dit door het hoge aantal zwangere vrouwen boven de 35 jaar (eenderde) en het lage percentage dat gericht prenataal onderzoek laat doen voor het ontdekken van Down. In 2009 lag dat percentage op 26 procent. In de rest van Europa is dat 80 procent.
Weijerman verwacht dat het percentage zwangere vrouwen dat prenataal onderzoek laat doen zal stijgen als een bloedtest wordt ingevoerd. Dan zijn risicovolle vlokkentests of vruchtwaterpuncties niet meer nodig.

och denkt hij dat vooral oudere, hoogopgeleide Nederlandse vrouwen die zwanger zijn van een kindje met Down, de zwangerschap niet afbreken omdat zij bewust kiezen voor een kind. Belangrijk vindt hij het dan ook dat er bij de ouders vooraf een goed beeld kan worden geschetst wat hen te wachten staat als zij voor de keuze staan om het kindje te laten komen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!