Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorg voor beter

4 februari 2010 Door de redactie Geen reacties

Stichting Frion, van onder meer de IJsselbolder in Zwolle, heeft meegedaan aan twee trajecten van Zorg voor beter, en is van plan het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen af te bouwen en het aantal medicatiefouten fors terug te dringen.

Over afbouw van vrijheidsbeperkingen op IJsselbolder staat een artikel in Klik van februari. Frion meldt nu trots op zijn website dat medewerkers vorig jaar samen met cliënten en vertegenwoordigers deelnamen aan de twee verbetertrajecten.

Op het gebied van medicatieveiligheid was het doel 10% minder medicatiefouten ten opzichte van 2008. Het resultaat is dat er nagenoeg geen vergissingen meer gemaakt worden. 'Een belangrijke stap was het bespreken van medicatie in het teamoverleg.' Er is een theorieboek geschreven voor medewerkers over omgaan met medicatie, en zij worden getoetst op hun kennis.

In een halfjaar tijd daalde het aantal cliënten met Zweedse banden van 15 naar 7. Medewerkers die deelnamen aan het verbetertraject, hebben op hun beurt trainingen gegeven aan collega's. Ook locaties die niet hebben meegedaan aan Zorg voor beter gaan nu de werkwijze volgen.

Foto: Frans Paalman

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!