Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorg in Actie mobiliseert hele zorgsector voor betere arbeidsomstandigheden

3 mei 2018 Door de redactie Geen reacties

Wie in de zorg werkt, kan het bijna niet zijn ontgaan: het initiatief Zorg in Actie dat Marijke Volgers heeft opgezet voor betere arbeidsomstandigheden. Deze ambulant begeleider in de ggz las over het succes van de lerarenacties in het onderwijs en hoopte iets soortgelijks in de zorg te kunnen bewerkstelligen. Dus begon ze gewoon met een groep op Facebook, gevolgd door een website, een manifest en inmiddels heel veel steunbetuigingen.

Zorg in Actie wil verlaging van de werkdruk en hogere lonen voor alle (aankomende) zorgprofessionals op de werkvloer: (huishoudelijk) verzorgenden, verpleegkundigen, begeleiders uit de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, thuiszorg, kraamzorg, jeugdzorg, GGZ, maatschappelijke zorg en de ziekenhuizen. Marijke hamert op:

  1. Naleving cao’s, want deze worden op veel plekken met voeten getreden.
  2. Minder werkdruk, door meer handen aan de bedden en op de werkvloer, minder administratie en ruimere indicering.
  3. Hogere lonen, want het salaris van zorgprofessionals blijft al jaren achter bij gelijkgeschoolde professionals uit andere publieke sectoren.


Tienduizenden leden

Het idee om medewerkers in de zorg op deze manier te mobiliseren, sloeg aan. In no time waren er tienduizenden leden in de besloten groep, moest er een manifest worden geschreven en bleek een website (www.zorginactie.com) ook onontbeerlijk. Dat kon Marijke niet in haar eentje. Daarover vertelt ze aan Nursing: “Van tevoren had ik niet kunnen bedenken dat de actie zo groot zou worden. Maar ik heb al snel een tiental mensen om me heen verzameld die op vaste basis meehelpen en meedenken. De website is bijvoorbeeld door een van hen opgezet. We sparren regelmatig.”

Werkweigering
Marijke krijgt veel schrijnende voorbeelden, vooral uit de gehandicaptenzorg en ouderenzorg, van zorgprofessionals die zich bijvoorbeeld niet ziek durven melden. “Dramatische verhalen. Zoals een medewerker die in het ziekenhuis opgenomen was en linea recta de volgende dag aan het werk moest. Er wordt gedreigd met werkweigering en ontslag. Waarschijnlijk zijn dat loze dreigementen, maar ze missen hun uitwerking niet.”

Eind april is
een petitie gestart door Zorg in Actie en deze wordt grif getekend en gedeeld. Het manifest waarin aandacht voor de verbeterpunten in de zorg wordt gevraagd, gaat Marijke 14 mei aanbieden aan minister Hugo de Jonge van VWS. Ze hoopt dan op een inhoudelijk gesprek met hem over de zorg.

Niets missen van de laatste ontwikkelingen rond Zorg in Actie? Op
www.zorginactie.com kun je je e-mailadres achterlaten, dan krijg je een mail als er updates zijn.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!