Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zorg en psychiatrie: deze documentaires zie je op IDFA

10 november 2021 Door de redactie Geen reacties

IDFA, een van ’s werelds grootste documentairefestivals, vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 28 november. Op diverse locaties in Amsterdam zijn in totaal 266 films en documentaires te zien. Klik selecteerde er een aantal die interessant kunnen zijn voor onze doelgroep.

Wolf Whispers/Murmures du loup: Filmmaker Chloé Belloc maakte een korte documentaire over de relatie tussen haar autistische broer Baptiste en haarzelf. Een relatie die wordt gekenmerkt door afwezigheid, die zij probeert te doorbreken. Dat lukt pas als Chloé zich realiseert dat die afwezigheid niet alleen vanuit haar broer komt, maar ook door haar onvermogen zich in zijn belevingswereld te verplaatsen.
Regisseur: Chloé Belloc – Frankrijk – 25 minuten

Ravi and Emma: Deze interactieve documentaire laat je ervaren hoe het is om in gebarentaal te communiceren. Kijkers zien het verhaal van de doof geboren ontwerper Ravi en de horende student Emma die verliefd op elkaar worden. Je komt in situaties terecht - zoals een verjaardag waarbij jij de enige horende bent - die je letterlijk naar je hand kunt zetten met behulp van gebarentaal.
Regisseurs: Kylie Boltin, Ella Rubeli, Ravi Vasavan, Emma Anderson – Australië – 12 minuten

Wild Animal/Animal salvatge: De camera registreert alles wat de driejarige Janira doet, een meisje dat met haar familie op een geitenboerderij woont. Haar liefde voor dieren en de natuur is oneindig groot. Het is al snel duidelijk dat Janira anders is dan andere kinderen: ze loopt achter met praten en vindt weinig aansluiting bij leeftijdsgenootjes. Via de bezorgde ouders is te zien hoe weinig ruimte er in de samenleving is voor afwijkend gedrag.
Regisseur: Maria Besora – Spanje – 23 minuten

Jason: Een pijnlijk eerlijk portret van de 22-jarige Jason, die traumatherapie ondergaat. Het is het derde en laatste deel van Maasja Ooms’ trilogie over de falende Nederlandse jeugdzorg. De filmmaker volgt Jason van heel nabij terwijl hij worstelt met de psychische effecten van een traumatische jeugd, die alleen maar groter werden nadat hij op zestienjarige leeftijd door jeugdzorg werd opgesloten.
Regisseur: Maasja Ooms – Nederland – 90 minuten
De documentaire over Jason is ook te zien op 2Doc (uitzending op 21 november om 19.55 uur op NPO2 en erna online terug te kijken).

Tickets zijn via de website van IDFA direct te bestellen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!