Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Zonnehuizen failliet

3 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Zorggroep Zonnehuizen is vorige week failliet verklaard. De rechtbank houdt rekening met een doorstart. De zorgkantoren en zorgverzekeraars hebben beloofd dat ze de zorg aan cliënten blijven doorbetalen. De curator overlegt met diverse partijen over overname van verschillende onderdelen van de zorgorganisatie. Zo heeft zorgondernemer Loek de Winter gezegd dat hij de zorg voor volwassenen wil overnemen.

De 2.300 werknemers van de Zonnehuizen kregen na het uitspreken van het faillissement een ontslagbrief. Het personeel werkt de komende zes weken wel door, het Uwv betaalt hun loon. Het faillissement heeft ernstige gevolgen voor hun rechtspositie.

Op de website van de AbvaKabo zegt bestuurder Sengul Sozen: 'Ik verwachtte al dat het faillissement zou worden uitgesproken en er geen overname zou plaatsvinden. Een nieuwe eigenaar wil immers niet de financiële ballast uit het verleden overnemen. Schandalig genoeg brengt dat voor medewerkers veel onzekerheid met zich mee. Zij zijn nu hun baan kwijt, ze moeten straks solliciteren naar hun huidige functies en ze weten niet of dat tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden zal zijn. Ondertussen moet de zorg aan cliënten gewoon doorgaan. De medewerkers verkeren daarmee in een onmogelijke positie: ze zijn hun baan kwijt, maar moeten wel gewoon doorwerken. Of ze al hun uren krijgen uitbetaald, inclusief de vele overuren die de medewerkers de afgelopen maanden hebben gemaakt, is echter onzeker. Fijn kerstcadeau krijgen deze mensen!"

Vorige week werden in de antroposofische instellingen Michaelshoeve en Bronlaak protestacties gehouden. Op de sites van AbvaKabo en Cnv Publieke zaak nieuws over de komende acties.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!